Foto: CMore/SVT

Huliganer förbjuds från fotbollsmatcher

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av de män som stormade planen på Olympia i samband med den allsvenska kvalmatchen mellan Helsingborgs IF och Halmstad BK i november förbjuds att besöka fotbollsmatcher.

– I det här fallet har jag bedömt att de skulle ha tillträdesförbud för att de har misskött sig på matchen och är misstänkta för brott, säger åklagaren Ola Lavie.

Det var efter matchslut som huliganer stormade planen på Olympia och försökte dra av Jordan Larsson matchtröjan. Sedan dess har jakten på de misstänkta pågått.

”Kända i ultrassammanhang”

Polisen har ansökt om tillträdesförbud för totalt 23 personer, åtta av dem har nu förbjudits att besöka matcher i Allsvenskan, Supertettan, Svenska cupen, landskamper och cupmatcher som anordnas av UEFA och FIFA i Sverige. Längden på förbuden varierar mellan nio månader och ett och ett halvt år beroende på vad de faktiskt ska ha gjort på Olympia.

– Det har även haft en viss betydelse vad de har gjort tidigare. Ett flertal av de här männen är kända i så kallade ultrassammanhang. Men jag vill inte gå in på vad de har gjort tidigare, de får framkomma senare i sådant fall, säger Ola Lavie.

Männen har möjlighet att överklaga beslutet till tingsrätten, men än så länge har inga överklaganden kommit in.

Bevisläget gott

Samtliga åtta män är också misstänkta för brott mot ordningslagen och våldsamt upplopp. Några är även misstänkta för andra brott.

– I något fall är det försök till våld mot tjänsteman och försök till misshandel.  Sen har vi ofredande när det gäller personen som var framme vid Jordan Larsson, säger Ola Lavie.

Brottsutredeningen pågår för fullt och Ola Lavie hoppas kunna slutföra processen i vår.

– Vi har kommit så långt att vi kunnat identifiera ett stort antal av de personerna som är nere på planen.

Alla misstänkta har ännu inte förhörts men det arbetet pågår just nu. Och Ola Lavie beskriver bevisläget som gott.

– Vi har ju bilder och vittnesmål från alla som varit på platsen som har något att säga. Sen om det räcker till åtal eller inte väljer jag att inte kommentera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.