Höganäs kommun har beslutat att Torbjörn Svensson har rätt till 56 timmars kontaktperson i månaden för att kunna kommunicera med sina två barn. Trots detta har det inte funnits någon sedan juni förra året.
– Det är väldigt, väldigt lång tid och då måste man komma ihåg att det leder till att man blir isolerad och inte kan komma ut på samma sätt, säger Klas Nelfelt, ordförande Förbundet Sveriges Dövblinda, en partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation.
Vill ha nationell tjänst
Förutom i fall där kommunen beslutar om tolk, som i Torbjörn Svenssons fall, är det regionens Tolkcentral som tar sådana beslut. Men Klas Nelfelt vill att detta istället ska skötas nationellt.
– Vi vill att det ska finnas en nationell tolktjänst som har ansvar för olika typer av tolkar, det vill säga att staten har ansvaret för detta. Anledningen är att det i dag är väldigt orättvist fördelat och det är stor skillnad mellan regionerna och tror det skulle bli jämnare med en nationell tolktjänst, säger han.
Risk för tolkbrist
Klas Nelfelt menar att det i dag inte är brist på tolkar för dövblinda men att det finns risk att det blir det framöver.
– Det handlar också mycket om att tolktjänst inte är lika attraktivt som innan. Man har reformerat om tolkutbildning, färre söker tolkutbildning och ingångslönen är sämre. Det gör ju att det inte kommer vara attraktivt att vilja bli en dövlind tolk tyvärr.
Många av förbundets medlemmar har isolerats mer under pandemin – hör Klas Nelfelt berätta i klippet ovan.