Befesa Scandust i Landskrona. Foto: TT

Försenad start för Befesa

Uppdaterad
Publicerad

Den ursprungliga planen var att Befesa Scandust skulle återuppta sin produktion nu på måndag, men nu försenas detta med en till två veckor.

Beslutet är taget gemensamt av företaget och länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet. Befesa Scandust kommer nu att testköra sin anläggning där de installerat en slamtork för att få en miljösäkrare produktion i framtiden.

Det var i december som Landskronaföretaget förbjöds att fortsätta sin verksamhet efter giftskandalen där länsstyrelsen bland annat hittat 300 gånger för höga halter av cyanid i vattnet i marken på fabriken.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Börjat importera material igen

Uppstarten är villkorad och det är länsstyrelsen som fattar det slutgiltiga beslutet vilket de beräknar kunna göra inom en till två veckor.

– Det var i torsdags vi kom överens om att vi ska invänta så de kan redovisa sina erfarenheter av den nya slamtorken som nu körs i ett pilotförsök, säger Gerd Lundqvist som är chef för miljötillsynen.

Befesa Scandust har redan fått klartecken att från den elfte april börja importera råvara inför den kommande återupptagningen av produktionen. De har även fått tillstånd att skicka iväg det avfall som uppstått i samband med saneringen.

Företaget har gjort riskvärdering av sin verksamhet och tagit prover på området. Inom kort går de in i fasen då marken ska saneras vilket innebär grävarbeten på området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet