Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flygplatsen i nordvästra Skåne kan få en ny ägare i Swedavia om Regeringen väljer att gå på utredningens förslag. Foto: Erik Ragnar Danielsson/Johan Nilsson

Infrastrukturministern om Ängelholms flygplats: ”Viktig flygplats i regionen”

Uppdaterad
Publicerad

Ängelholms flygplats kan få en ny ägare. En utredning föreslår att regeringen köper upp flygplatsen – något som välkomnas av de nuvarande ägarna.

Utredningen som har haft syfte att se hur staten kan ta ett större ansvar för flygplatssystemet i Sverige föreslår att Ängelholms flygplats är en av de flygplatser som köps upp av det statliga bolaget Swedavia.

– Nu är förslaget ute på remiss och efter det kommer regeringen ta ställning, men det utredarna pekat på är att det är en viktig flygplats i regionen, säger bostad- och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

Kostat kommunerna pengar

Helsingborgs kommunalråd Christian Orsing (M) tycker att det är ett bra förslag.

– Jag ser med glädje på att utredningen pekar på flygplatsens viktiga roll. Vi har hela tiden jobbat för att hitta en långsiktig lösning på driften av flygplatsen.

För knappt tre år sedan köptes Ängelholms flygplats upp av de sju nordvästskånska kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Klippan, Höganäs, Perstorp och Ängelholm för 20 miljoner kronor. Sedan dess har det varit tuffa år för flygplatsen och ägarkommunerna har fått skjuta till ytterligare tiotals miljoner för att täcka ett underskott.

– Det är svårt att dra några slutsatser kring de senaste årens verksamhet med tanke på förutsättningarna i och med effekter av pandemin och så. Så att vi är positiva grundar sig inte i flygplatsens ekonomiska resultat, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.