En av knivarna som polisen tog i beslag från kvinnans lägenhet. Foto: Ur polisens förundersökning

Försökte knivhugga ambulanspersonal – kvinna döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

När amulanspersonalen avslöjade ängelholmskvinnans bluff såg hon rött och hämtade två köksknivar. Sen försökte hon skära en av vårdarna i magen samtidigt som hon skrek ut dödshot. Nu döms hon till fängelse i ett år och två månader.

Dramat ägde rum efter att en ambulans kallats till en adress i centrala Ängelholm i januari förra året. När de två ambulansvårdarna gick in genom den olåsta lägenhetsdörren såg de en tillsynes medvetslös kvinna liggandes på golvet.

När vårdarna genom ett test kunde konstatera att kvinnan inte alls var medvetslös och konfronterade henne med bluffen blev hon arg och hämtade två köksknivar.

Centimeter från att träffa

Ungefär samtidigt anlände två av kvinnans anhöriga till lägenheten. En av de anhöriga tillsammans med en av ambulansvårdarna försökte övermanna kvinnan genom att trycka upp den ena armen mot en vägg, innan de insåg att hon hade en kniv även i den andra handen.

Kvinnan ska då ha gjort huggande rörelser mot vårdarens mage. Enligt hans egen berättelse undkom han huggen med några centimeter genom att hoppa bakåt. Samtidigt ska kvinnan ha hotat båda ambulansvårdarna verbalt, något som hon enligt polisvittnen ska ha fortsatt med i transporten till arresten.

Mådde dåligt

Kvinnan har själv berättat i förhör att hon i perioden kring händelsen mådde väldigt dåligt, att hon upplevde sig ifrågasatt när ambulansvårdarna uttryckte att hon bara låtsades vara medvetslös och menar att hon hämtade knivarna för att ta sitt eget liv. Hon förnekar att hon skulle ha hotat eller försökt knivhugga någon.

Det tror dock inte Helsingborgs tingsrätt på, som dömer kvinnan till ett år och två månaders fängelse för ett fall av försök till grov misshandel och två fall av grovt olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.