Ett 70-tal protesterade mot utvisningarna. Foto: Foto: Johan Nilsson / TT

Efter protester – första bussen med afghaner har kört iväg

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringsförslaget för två veckor sedan – att fler ensamkommande ska få stanna – har nu den första bussen med utvisningshotade afghaner lämnat förvaret i Åstorp. Ett 70-tal demonstranter har under måndagen protesterat mot utvisningarna.

Enligt polisens presstaleskvinna Ewa-Gun Westford körde bussen med afghaner iväg klockan 19.30 på måndagkvällen:

– Bussen körde iväg söderut och det är ingen hemlighet att den är på väg till Sturup. Då blev det lite tumultartat under några minuter och polisen har vid ett tillfälle använt pepparspray, men ingen person har omhändertagits eller frihetsberövats.

Stort polisuppbåd vid förvaret i Åstorp. Foto: Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen har föreslagit att många av de ensamkommande som kom till Sverige 2015 ska få en ny chans till tillfälligt uppehållstillstånd för att genomföra gymnasiestudier.

Lagförslaget är tänkt att träda i kraft före nästa sommar. Fram till dess kan utvisningar av ensamkommande fortsätta och i dag genomfördes en sådan avvisning på förvaret i Åstorp.

Jenny Leander, vän till en av de personer som fått besked om att de ska utvisas från Åstorp. Foto: Mikael Nilsson

– Jag är här för att jag tycker det är fel att utvisa människor till krig, men jag är också här för att jag har en kompis som ska utvisas, säger Jenny Lenander, som demonstrerade i Åstorp.

”Fara för hans liv”

Jenny Lenander som hade en vän inne på förvaret har fått information om att utvisningarna skulle börja under eftermiddagen eller kvällen.

– Han har fått besked om att de ska äta klockan fyra och sedan ska de vara redo. Han är jätteledsen, det är känt att han är ateist så det är fara för hans liv.

Som mest samlades ett 70-tal demonstranter utanför förvaret.

– Demonstrationerna har påverkat tidigare, alla kanske inte får stanna, men det kanske kan påverka för någon, säger Jenny Leander.

”Återvändarinsats på gång”

Enligt obekräftade uppgifter från en av demonstranterna som haft kontakt med en kille inne på förvaret i Åstorp kommer ett plan med de utvisade gå från Malmö klockan 22.30 på måndagskvällen. Det är oklart hur många personer det kommer beröra. Enligt polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford lämnade en del demonstrater förvaret i Åstorp när bussen körde iväg för att med största sannolikhet köra till Sturups flygplats.

Polisen bekräftar att de just nu har en återvändarinsats igång men vill inte gå in på detaljer.

– Det är dels uppgifter som kan ändras i sista stund men även av säkerhetsskäl vill vi inte kommentera detta, säger Ewa-Gun Westford som är presstalesperson på plats.

SVT Nyheter Helsingborg har varit i kontakt med Migrationsverkets presstjänst som hänvisar till polisen för information kring den pågående utvisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.