Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är en stor lättnad och stor glädje, säger HIF:s lagkapten Thomas Rogne. Hör honom berätta mer om känslorna efter matchen i klippet ovan. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Första segern i superettan för HIF: ”Fungerade som en enhet”

Uppdaterad
Publicerad

HIF:s dystra matchfacit med fyra förluster i rad bröts i och med tisdagens seger mot topplaget Gais. Nu väntar derby mot Landskrona Bois. Och frågan är om uppgången håller i sig.

HIF har haft en mörk period på herrsidan: idel förluster i superettan, sista plats i tabellen, två tränare som fick gå, HIF-klacken som lämnade Södra ståläktaren i protest mot det dåliga sportsliga resultatet och krävde sportchefens avgång.

Men nu har klubben fått en ny tränare som ska blåsa mod och spelglädje i laget – Stuart Baxter. Eller en nygammal. Stuart Baxter tränade också HIF för 16 år sedan.

Första segern i superettan

Och på tisdagen fick herrarna sin första vinst mot Gais, ett av superettans topplag.

HIF:s lagkapten Thomas Rogne berättar hur spelet blev helt annorlunda mot Gais än i tidigare matcher i serien.

– Vi hade ett bra snack i laget och ett bra ledarskap och fungerade som ett lag, som en enhet. Det blev tajtare och snabbare, vi kunde lättare hitta varandra, anayserar han.

Fotboll är psykologi

Nu är frågan: var det en tillfällig uppgång vi fick se eller en Baxter-effekt som håller i sig – inte minst i nästa match som är lokalderby mot Landskrona Bois?

– Vi tänker i alla fall inte stanna här, vi ska längre upp, säger Thomas Rogne om den nya 14:e platsen i ligatabellen.

Fotboll är mycket psykologi, resonerar han.

– Väldigt mycket, liksom all idrott. Det är ju inte givet att man orkar resa sig efter att till exempel ha fått en straff emot sig, som vi fick mot Gais. Men vi klarade det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.