Här spränger försvarsmakten mina i Öresund Foto: FörsvarsmaktenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Försvarsmakten sprängde mina i Öresund

Uppdaterad
Publicerad

Marinen kunde under onsdagsförmiddagen spränga en mina i havet utanför Kullen i norra Öresund. Minan hittades efter ett riktat sökarbete.

Försvarsmakten genomför just nu en minsökningsoperation i och omkring Öresund. Syftet är att upptäcka minor som fälldes under första och andra världskriget. Under onsdagsförmiddagen gav sökningen resultat när man påträffade en mina som fällts av brittiska flyg för att hindra tyska stridsskepp från att ta sig ut i Atlanten under andra världskrigets senare år.

Minan som påträffades bedömdes innehålla cirka 300 kilo sprängmedel. En obemannad undervattensfarkost skickades ner till minan och placerade ut en liten sprängladdning intill den. Därefter kunde minan oskadliggöras från säkert avstånd.

Foto: Försvarsmakten

Den påträffade minan låg relativt grunt på 30 meters djup och skapade en stor vattenkaskad när den exploderade.

– Det blir ju en rejäl smäll, säger Jimmie Adamsson som är informationschef på Försvarsmakten i Karlskrona.

Finns mer att upptäcka

Enligt Jimmie Adamsson fälldes runt 175 000 minor i vatten som angränsar till Sverige under första och andra världskriget. Av dessa tror han att 30 procent ligger kvar på botten. Minorna utgör i regel ingen fara där de ligger men många är ändå fullt fungerande efter 70 år på havsbotten.

– Man ska inte överdriva riskerna men inte heller säga att det är ofarligt, säger Jimmie Adamsson.

Sökandet efter minor i havet utanför Kullens fyr kommer att fortsätta fram till fredagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.