Foto: Mikael Nilsson / Winnie Gravlund

Polisen i Landskrona om sprängningen: Ren tur att ingen skadades

Uppdaterad
Publicerad

Två män är anhållna misstänkta för sprängningen på Östergatan i Landskrona. Men det finns frågetecken kvar att reda ut – männen har inte kunnat förhöras om motivet på grund av sina skador.

Östergatan i Landskrona liknar nästan en krigszon. Entrén som sprängdes är förstörd och flerfamiljshuset mitt emot har fått mängder av fönster krossade av den kraftiga tryckvågen. Gatan är täckt av glassplitter och polisen har spärrat av hela området medan det tas bort.

– Det var en rejäl smäll. Rena turen att ingen boende fick fysiska skador, säger lokalpolischef Christian Nordin.

Kända av polisen

De två anhållna männen, som misstänks för grov allmänfarlig ödeläggelse, är mellan 20 och 30 år gamla. Men polisen är mycket fåordig kring detaljer om sprängningen.

Båda männen är kända av polisen sedan tidigare. Varför vill Christian Nordin inte berätta. Han vill heller inte säga om det finns misstanke om fler kan ha varit inblandade i sprängdådet.

Männen greps i samband med en trafikolycka då deras bil körde av vägen och slog runt. De sprang från platsen men greps med hjälp av polishundar.

Ingen av dem har kunnat förhöras på grund av sina skador. Därför har det inte gått att räta ut flera av de frågetecken som finns kring explosionen på Östergatan – framför allt inte varför sprängningen skedde just där.

Polisen vid gott mod

Det är fortfarande också oklart vilken typ av sprängmedel som användes.

Men Christian Nordin är ändå vid gott mod.

– Jag har stora förhoppningar om att vi kommer att kunna lösa det här, säger han och pekar bland annat på samarbetet med räddningstjänsten och Landskrona kommun.

Under dagen har polisen knackat dörr och letat efter vittnen. Vad det har gett vill Christian Nordin inte kommentera.

– Vi har en husbil på plats och extra bemanning för att skapa trygghet i området, säger han.

Har sprängningen i Landskrona något samband med sprängningarna i Malmö och Lund?

– I nuläget gör vi ingen sådan koppling. Men vi undersöker eventuella kopplingar, säger Christian Nordin.

Vill flytta hem

Under fredagen hölls ett möte mellan de boende på Östergatan och polis, räddningstjänst, kommunen samt fastighetsägarna.

– De drabbade har erbjudits stöd och hjälp, bland annat krissamtal, säger Christian Nordin.

De boende som har hemförsäkring kan få sova på hotell i natt. Men enligt polisen vill de flesta hem till sina lägenheter och under dagen arbetade fastighetsägarna med att byta ut trasiga fönster för att det skulle kunna bli möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.