Elpriset är fortsatt rekorddyr Foto: Henrik Montgomery/Johan Nilsson/TT

Rekorddyr el i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen blåste det kraftigt i hela landet och satte fart på vindkraften. Elpriset sjönk men efter ett tag avtog vinden och istället blev elen rekorddyr.

Elpriset i södra Sverige steg från 9,3 öre per kilowattimme till 141 öre, en stigning med 1417 procent. Och när september månad summeras blev den rekorddyr. Ungefär tre gånger dyrare än vanligt och den dyraste månaden någonsin.

– För sydsvensk del har vi för lite elproduktion i förhållande till vår konsumtion, vi är ett förbrukningsområde. Kraftproduktion har lagts ner och vi är i behov av import, säger Henrik Almström analyschef på energihandelsbolaget Modity.

Elpriserna i Skåne

Komplex situation

Förenklat beror den sydsvenska el-situationen på tre huvudsakliga orsaker. Att det svenska kraftnätet har en begränsad överföringskapacitet från Mellansverige till Sydsverige. Att det är för liten produktion i väst vilket gör att östra delarna av Sverige behöver kompensera, något som hindrar överföring söderut. Och att vi påverkas av kontinentala priser.

– Att Svenska kraftnät begränsade överföringskapaciteten gör att hela syftet med sydvästlänken blir verkningslöst, säger Henrik Almström.

Tomt i ladorna

Lägg till att att vattennivån i de svenska kraftdammarna ligger under normal nivå och att gaspriset i Europa är rekorddyrt, vilket också trycker upp prisbilden på Skåne.

– Det har regnat för lite. Vi har haft en torr vår och sommar så att det inte finns tillräckligt med vatten i magasinen, säger Henrik Almström.

Henrik Almström analyschef på energihandelsbolaget Modity och Per Tryding vd för Sydsvenska handelskammaren. Foto: Henrik Granström/Per Tryding

Fyra elområden ökar priserna

2011 delades Sverige in i fyra olika elområden. Tanken var att synliggöra var investeringar behövdes som mest.

– Det blev precis tvärtom eftersom man inte kunnat bygga vindkraft i södra Sverige i den utsträckning som behövts, säger Henrik Almström.

Även Sydsvenska handelskammarens vd Per Tryding menar att indelningen ökar priserna söderut.

– Vi borde räkna ut ett gemensamt pris för hela Sverige vilket hade lett till en markant sänkning för Sveriges södra delar, säger han.

Sveriges fyra elområden

Från norr till söder: SE1, SE2, SE3 och SE4.

I norra Sverige produceras det mer el än det förbrukas. I södra Sverige är det tvärt om. Under delar av året finns det inte tillräcklig kapacitet i elledningarna för att transportera elen från norr till söder.

Källa: Energimarknadsinspektionens (Ei).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet