Foto: SVT/Arkiv

Aktivitetshuset LAB på Koppargården räddat

Publicerad

Framtiden för aktivitetshuset LAB, som riktar sig till mellanstadietjejer i Koppargården, har varit oviss. Men nu är det klart med finansiering för ytterligare ett år.

Koppargården i Landskrona ligger i ett av de områden som polisen klassar som särskilt utsatt. Dessutom menar Karolina Degerman, som leder projektet Landskrona Alla Behövs, att det saknas mötesplatser och aktiviteter i området.

– Det händer inte så mycket i Koppargården, det fanns ett bibliotek en gång i tiden men det har lagts ner.

Ska ge bättre självkänsla

Projektet som startade våren 2014 riktar sig till flickor i mellanstadiet och tanken är att stärka flickornas självkänsla. Bland annat så vill man tidigt förebygga problem med psykisk ohälsa, men också ge deltagarna en meningsfull fritid.

– Det är mycket skapande och samtal men vi försöker också göra olika utflykter så de får se andra ställen, säger Karolina Degerman. 

Projektet har också haft diskussioner om tryggheten i området och anordnat en trygghetsvandring där tjejerna fått ge sin bild av problem i området.

Framtiden säkrad

Karolina Degerman upplever att satsningen gett resultat. 

– Vi ser att tjejerna har lärt sig mer om det svenska samhället, de känner att de har fler vuxna runtomkring sig och kommer gärna till oss om det är problem med kompisar eller på skolan.

När projektet startades var tanken att det skulle bedrivas under en treårsperiod men i fredags blev det klart att man säkrat ytterligare finansiering för hela 2018.

– Det känns fantastiskt att vi kan fortsätta, jag tror att vi behövs, säger Karolina Degerman.

Men hon säger också att förhoppningen är att kunna permanenta verksamheten.

– Då krävs fler aktörer och ytterligare finansiering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.