Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kajsa Jönsson är vd för Anagram som nu tar över Fredriksdalsteatern – och rivstartar sin första säsong nästa sommar med en nyskriven fars. Foto: SVT/TT

Fortsatt tradition på Fredriksdalsteatern: Ny komedi nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Det blir tradition men också förnyelse när när ett nytt gäng nu tar över Fredrikdalsteatern. Nästa sommar blir det en ny fars – men också barnkollo och kulturkvällar.

Produktionsbolaget Anagram Live från Lund tar över Fredrikdalsteatern. Och fars-traditionen, som började med Nils Poppe och fortsatte med Eva Rydberg, förs vidare. Nästa sommar spelas komedin ”Nötter” på teatern, med Adde Malmberg som regissör och manusförfattare. Och så här mycket avslöjar han om handlingen:

– Farsen utspelas på en kursgård där allting är både vegetariskt och kravmärkt. Och dit kommer en professor som är allergisk mot nötter.

Varför är traditioner så viktigt?

– Folk ska känna igen sig. Men Fredriksdalsteatern är också bra för stadens turistnäring, det är ett av de mest välbesökta målen i Helsingborg, säger Helena Wennerström, som jobbar med stadens näringslivs- och destinationsutveckling.

Men Kajsa Jönsson, vd för Anagram och ny teaterchef, utlovar också förnyelse.

– Vi ska bland annat ha barnkollo med kultur och kvällar med bland annat musik, säger hon.

Se mer om Fredriksdalsteaterns framtid i videon ovan.

Den 27 juli 1932 invigdes Fredriksdals friluftsteater med folklustspelet Värmlänningarna. Året efter bildade fyra skådespelare på Helsingborgs stadsteater sällskapet Fredriksdals sommarteater och gav sina kolleger på stadsteatern möjlighet att spela i pjäser på scenen under sommaren.

Men 1965 hamnade teatern i ekonomisk kris och då erbjöds Nils Poppe jobbet som teaterchef. Han startade med komedin En enkel man och sedan följdes den upp med nya komedier och farser fram till och med 1993.

Året efter tog Eva Rydberg över teatern och gick vidare i Poppes fotspår med farser och komedier. Hon rivstartade med Den tappre soldaten Bom och i år sätter hon upp Två man om en änka som punkt för sin 28 år långa tid på Fredriksdal.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.