Katten Fanny är en av nio som överlevt lungmask. Foto: My Svensson, Hemlösa katter Helsingborg/Skåne

Förvildade katter i Klippan dog av lungmask

Uppdaterad
Publicerad

24 förvildade katter i Klippan har dött efter att ha insjuknat i lungmask.

33 förvildade katter från Klippan har smittats av lungmask. 24 av dem har dött eller tvingats avlivats av djurskyddsskäl.

– Det handlade om katter som levt i samma område under en längre period och därför har smitttrycket vuxit, säger Eva Osterman Lind, parasitolog och veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Smittan kommer troligen in genom födan. Utekatter livnär sig på bytesdjur såsom möss, fåglar eller reptiler som kan bära på parasiten.

Omhändertagna katter

De insjuknade katterna var omhändertagna av kattföreningen Hemlösa katter Helsingborg/Skåne. Till en början visade katterna inga symptom på lungmaskinfektion. Men efter ett par timmar försämrades deras andning kraftigt. Några av katterna dog under veterinärbesöket på grund av ansträngd andning.

Kattföreningen är en helt ideell förening. Lungmaskepedemin blev kännbar för föreningens skonomi.

– Totalt har vi fått lägga ut 353 000 kronor i veterinärkostnader, säger My Svensson, ordförande i föreningen.

– Vilda katter är känsligare för påfrestningar och stress och har förmodligen kraftigare parasitbörda då de måste jaga för att få i sig mat, säger Eva Osterman Lind.

Efter obduktion kunde man fastställa att det handlade om just lungmask.

Av de nio överlevande katterna är nu tre helt fria från parasiten.

Kan bli hängiga

Parasiten ger oftast inte upphov till synliga symptom. Men vid kraftiga infektioner kan hosta, andningssvårigheter och rinnande ögon förekomma. Infektionen kan också göra att katterna blir hängiga.

– Om man har en katt som visar på symptom kan man gå till veterinären, men om man bara vill undersöka sin katt så kan man skicka in avföringsprover till SVA, säger Eva Osterman Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.