Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter kom in med presslegitimation men inga andra svenska resenärer släpptes in. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Nytt besked igen – stor förvirring vid danska gränsen

Uppdaterad
Publicerad
När SVT Nyheter på lördagsförmiddagen tog färjan från Helsingborg till Helsingör fanns det uppgifter om att alla svenskar bosatta i Skåne, Halland, Blekinge och Västerbotten skulle bli insläppta i Danmark. Det enda som skulle behövas vid gränskontrollen var ett personbevis, men sedan ändrades uppgifterna – igen.

Fram till 10-tiden på lördagen blev enligt uppgifter alla svenskar, med personbevis och boende i rätt län, insläppta i Helsingör. Men när den stora färjan anlände till Helsingör vid 11-tiden, så möttes SVT Nyheter av upprörda färjepassagerare som motats av polisen vid gränskontrollen.

– När vi kom i land så hade de precis stängt gränsen. Man måste ha covid-test och allt, säger Fredrik Jensen innan han tvingas ta färjan tillbaka till Helsingborg.

I klippet hör du ett par svenskar som lyckades komma in i Danmark innan gränsen stängde.

Danska wienerbröd till svenskarna

På torget Toldkammeren i Helsingör står Kim Backe från Helsingör Handel. Hans plan var att bjuda alla svenskar på kaffe och danska wienerbröd. Men det kom långt ifrån så många svenskar som han hade hoppats. Kim Backe tycker att den danska regeringen och polisen har gett väldigt oklara besked.

Kim Backe från Helsingör Handel tycker att gränsbeskeden från den danska regeringen är förvirrande. Foto: Johanna Olofsson

– Det är mycket förvirrat. Vi fick ett besked häromdagen, fyra nya besked igår och så två nya besked idag. Så det är helt hopplöst.

Funkar att ta färjan – utan att kliva i land

Sträckan Helsingborg-Helsingör trafikeras av en mindre och en större färja. På den stora färjan sitter väninnorna Lene Hansen och Erika Jönsson som är några av alla som idag valt att enbart tura – åka fram och tillbaka mellan Helsingborg och Helsingör, men utan att kliva i land i Danmark.

– Det senaste jag läste var att det förblir stängt. Att man kommer in om man har stuga, eller om man jobbar där eller har släkt, säger Lene Hansen.

Lene Hansen och Erika Jönsson turar på färjan mellan Helsingör och Helsingborg. Foto: Johanna Olofsson

Det krävs för att åka in i Danmark

Visa

Personer bosatta i Halland, Skåne och Blekinge får komma in om de kan visa ett dokument som intygar att de har tagit ett negativt covid-19-test inom de senaste 72-timmarna, samt ett bevis på att du är bosatt i någon av regionerna.

Det är bara svenskar bosatta i Västerbotten som får komma in i Danmark utan ett negativt coronatest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet