Foto: Markus Hjortsman/SVT

Fotbollen tappar flickorna: ”Förstår att man tappar motivationen”

Uppdaterad
Publicerad

Flicklagen tappar spelare runt högstadieåldern. Det finns få juniorlag vilket redan i ung ålder kan tvinga spelare att gå till de mer krävande damlagen. En elitsatsning som inte funkar för alla.

– Nivån höjs och då gäller det att hänga med i alla delar, spelförståelse, teknik, fysik. Gör man inte det så förstår jag att man tappar motivation, säger Elna Schulze som är 15 år och spelar i Hittarps IK.

Hon har inga planer på att lägga av men vet flera jämnåriga som lagt av. Deras förklaring har varit att de inte har motivation att fortsätta spela.

– Nu i min ålder tar såklart skolan en större roll och det gäller att lägga ännu mer tid på den.

Hennes lag tränar redan tre gånger i veckan. Vid flytt till damlaget blir det fyra gånger. Sedan match på helgerna.

Foto: Markus Hjortsman/SVT

Inget nytt problem

Problemet med unga tjejer som lämnar fotbollen är inte nytt. Svenska fotbollsförbundet har redan för flera år sen försökt utreda varför de hoppar av och hur det ska åtgärdas. Trots det visar statistik mellan 2015 och 2017 på en nedåtgående trend för flickor mellan 13 till 20 år.

– Det har stått lite stilla kan jag tycka, att det inte förändrats och att vi inte har juniorlag. Jag tror det är där felet har varit, att man bara försökt göra samma hela tiden, säger Anna Olsson som är föreningsutvecklare för flick- och damfotboll på Helsingborgs fotbollsklubbars allians.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.