Bilden är en genrebild. Foto: SVT

Fotbollsklubben elitsatsar från barnsben – hotas med indraget bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsklubben Helsingborg City FC valde bort spelare så unga som åtta år om de inte höll måttet. Efter kritik från Helsingborgs stad samt hot om indraget bidrag ska klubben göra förändringar – om än motvilligt.

Det var Helsingborgs Dagblad som i februari var först med att rapportera om träningsmetoderna i Helsingborg City FC. Fotbollsklubben som elitsatsar från barnsben. Det innebär bland annat att barn som inte håller måttet nekas att träna och spela match i klubben och att det sätts höga krav på disciplin både på och utanför fotbollsplanen.

– Vi vill hitta utvecklingsglädjen och inte lek- och tramsglädjen, säger David Thulin, ordförande i Helsingborg City FC.

Hotas med indraget bidrag

Klubben tar årligen emot bidrag från Helsingborg stad på 14 000 kronor. När skol- och fritidsförvaltningen i början av året uppmärksammades på klubbens metoder riskerade den att bli av med bidraget.

– Det handlar om att uppfylla de krav vi sätter för idrottsföreningar och bidrag. De får driva klubben som de gjort men då kan den inte få bidrag, säger Daniel Nilsson, chef för skol- och fritidsförvaltningen.

Bland annat ska klubben inte välja spelare efter talang och ha mindre fokus på disciplinträning. Klubbens ledare ska också gå utbildningar i idrottspedagogik.

Står upp för sina metoder

David Thulin menar att föräldrar och lärare sagt att de ser tydliga resultat av klubbens träningsmetoder även utanför plan, där barnen beter sig mer ansvarsfullt. Han är därför inte nöjd med kraven som staden sätter för bidraget. 

– Jag tycker det är jättetråkigt. Jag tycker inte politiker ska gå in och säga vad som är rätt och fel för barnen utan det ska klubbarna göra tillsammans med föräldrarna och barnen.

Så det är motvilligt du går med på det här?

– Ja det får jag säga, jag hade velat fortsätta som vi gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.