Statyn av Caroline Seger i Helsingborg har utsatts för vandalism. Foto: SVT

VM-stjärnan Caroline Segers staty vandaliserad

Uppdaterad
Publicerad

VM-stjärnan Caroline Segers staty på Hamntorget i Helsingborg har blivit vandaliserad. På sitt Instagramkonto ryter landslagskaptenen ifrån:

”Oavsett hur många gånger eller hur mycket tid ni kommer lägga på att förstöra, vandalisera och hata så kommer ni aldrig besegra”

En staty föreställandes landslagsstjärnan Caroline Seger har vandaliserats. Händelsen upptäcktes på måndagen, när statyn som står på Hamntorget i centrala Helsingborg saknade en arm. Förutom att en arm saknades syns en rödfärgad fläck vid statyns fot.

Lagkaptenen själv lyfte händelsen på sociala medier:

”Kraften som finns i mig och alla fina människor där ute kommer för alltid vara större än ett fåtal personer som gör fega saker. Vi som outtröttligt kämpar och banar väg för nästa generation kommer att fortsätta tills den dag då ni förstår att alla människor är lika mycket värda”, skriver Caroline Seger i ett inlägg på Instagram.

Frida Keane, som är presskontakt hos sponsorn bakom statyn, berättar att ärendet är polisanmält och att polisen undersökt platsen för att hitta spår i jakten på förövarna.

– Arbetet med att restaurera statyn har vi redan satt igång. Personerna som gjutit avbilden kommer till platsen imorgon och då kommer de avgöra ifall den nuvarande går att restaurera eller om det behöver göras en ny, säger Frida Keane till SVT Sport.

En röd fläck vid foten av statyn av Caroline Seger i Helsingborg. Foto: SVT

Ingen övervakning

Av bilderna att döma är ena armen av?

– Det är en avsliten vänsterarm. Det har gjorts med extrem fysiskt yttre kraft. Cementen som den är gjuten av är dessutom förstärkt med armeringsjärn och glasfiber. Det krävs extraordinär kraft, tillhygge för att skada den. Det här är inte lättvindigt gjort.

Vad säger du om att ytterligare en staty vandaliserats på kort tid?

– Spontana känslan är att det är oacceptabelt att två kvinnliga fotbollsspelare inte kan stå orörda på allmän plats i Sverige. Jättetråkigt.

Andra statyn som vandaliserats

Det är inte den första statyn av en kvinnlig svensk landslagsspelare som vandaliseras. Tidigare i sommar förstördes en staty av mittbacken Nilla Fischer i hennes hemstad Linköping.

I samarbete med en sponsor avbildades Seger, Nilla Fischer, Hedvig Lindahl och Kosovare Asllani med statyer på olika delar av landet inför fotbolls-VM. Initiativet är en del av Svenska fotbollförbundet och sponsorns jämställdhetskampanj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.