Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstnären Daniel Segerberg och Sigvard Gustavsson tillsammans med brukshästen Torp-Tum. Foto: SVT/Klara Åkesson

Vetefält anläggs på Pixlarpiren i Helsingborg – ska ge öl och pizza

Publicerad

900 kvadratmeter åker har anlagts på Pixlarpiren i Helsingborg. I sommar hoppas man se ett gult vetefält frodas mot bakgrunden av Oceanhamnens nya bostadsområde.

– Den första delen av projektet var att få hit jorden och anlägga den. Del två är den som sker nu, att harva och så jorden, säger Daniel Segerberg, konstnär.

När vetet kan skördas är förhoppningen att det ska användas av lokala aktörer till exempelvis att göra öl eller pizza.

– Nästa steg blir att bygga ugnen och den sista delen blir att använda den och ta till vara på mjölet på olika sätt.

Vill väcka frågor om hållbarhet

Daniel Segerberg har länge arbetat och varit intresserad av jordbruk som konstform och tar sig nu an det stora konstverket med att skapa en installation som sträcker sig från april till september månad.

Projektet är en del av stadsmässan H22 som anordnas i sommar och med Daniel Segerbergs installation hoppas man väcka tankar om hållbarhet hos besökarna.

– Vi hoppas att besökare börjar fundera över vad hållbarhet innebär och hur de olika delarna hänger ihop, säger Martin Schibli, utställningsproducent vid Dunkers kulturhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.