Foto: Johan Dernelius

Från skandalbygge till Klippans stolthet

Publicerad

Kyrkan Sankt Petri i Klippan firar 50 år i år. Det var ett omstritt bygge när det begav sig, men har blivit byns stolthet och en pilgrimsresa för arkitekter från hela världen.

– Jag älskar den här kyrkan, jag brukar komma hit och bara koppla av, ta det lugnt. Den här kyrkan är jättefin tycker jag, säger Pontus, 13 år.

– När jag pratar med vänner och är ute och reser på olika håll, till och med Amerika, så vet man att i Klippan är där en kyrka som alla måste se, säger Gert Björkman.

Sankt Petri – klippan i Klippan. Utskälld och prisad, lågmäld men också utstickande.

Stilen kallas brutalism. Med råa ytor, ojämnheter, synliga rör och ledningar – avskalat och blottlagt.

– Jag tycker att det här är en av få byggnader som fått etiketten brutalism som faktiskt tar hänsyn till människan, säger Matthew Hall.

Kompromisslös arkitekt

Matthew Hall är en av kyrkans alla långväga beundrare. Han är arkitekturprofessor på universitetet i amerikanska Auburn, och till årets jubileum bidrar han med en bok och en utställning som handlar om kyrkobygget – som helt leddes av arkitekten Sigurd Lewerentz.

Och han var aningen egensinnig.

– Han hade ett rykte om sig att vara väldigt svår att samarbeta med, att han gjorde saker på sitt sätt – jag tror det är därför hans arbeten är konceptuellt perfekta. Han kompromissade inte. Och eftersom han inte kompromissade tror jag han ses som en hjälte för arkitekter, på gott och ont, säger Matthew Hall.

Inte minst fick hantverkarna lära känna arkitektens starka åsikter.

– Han kunde till och med vara så fräck att han gick till muraren och sa ”det här var det jävligaste jag sett, riv väggen”, berättar Gert Björkman.

Skapades i byggboden

Gert Björkman arbetade för distriktsarkitekten i Hässleholm när bygget begav sig och som ny i yrket passade han på att göra Sigurd Lewerentz sällskap i hans byggbod – där stora delar av kyrkan skapades.

– Han hade ibland färdiga ritningar och ibland så gick vi in i boden och gjorde en ritning. Och sen ut till byggarna: ”så här ska det vara”, berättar Gert Björkman.

Det arbetsättet har absolut bidragit till Sankt Petris storhet, tycker arkitekturprofessorn.

– Hur skulle du kunna rita något som det här? Hur skulle du kunna vara förberedd på vad du får på en plats som denna? Det handlar om material, ljus, skugga, väldigt subtila saker. Hantverksskickligheten. Du kan inte rita det – det bara händer, säger Matthew Hall.

Många tolkningsförsök

Sankt Petri innehåller hundratals detaljer och det finns lika många tolkningar av deras innebörd.

Men särskilt mystisk är inte kyrkan, tvärtom.

– Många gånger försökte Lewerentz bara att lösa problem. Som hur du sätter ett fönster i en vägg. Det enklaste sättet är inte att sätta det i en vägg utan att sätta glaset på väggen. Teoretiker och arkitekter har läst in så mycket i det genom åren, ”vad betyder det, vad är symboliken?”. Men i intervjuer med Lewerents säger han att det helt enkelt var billigast att göra så, säger Matthew Hall.

Men den allra största bedriften är kanske att kyrkan faktiskt står här,

– Jag tror att minst hälften av den här byggnadens framgång måste tillskrivas människorna som lät bygga den, att Klippan gav förtroendet till Lewerentz och att man hade modet att genomföra det, säger Matthew Hall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.