Fredriksdal polisanmäler flera fall av djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad
Efter att ett får i helgen skadats och senare avlivats polisanmäler nu Fredriksdal museer och trädgårdar flera fall av djurplågeri. Museet har under våren sett en ökning av obehöriga på området och höjer nu beredskapen.

Det var Helsingborgs Dagblad som först skrev om hur museet haft flera fall av djurplågeri under våren. Senast i raden är ett får som fått avlivats på grund av skador på huvudet. Troligtvis efter att en sten kastats på det.

– Det är fruktansvärt när det är folk som ger sig på djuren, det krävs ju en viss brist på empati, säger Therese Kruse, tillförordnad verksamhetschef för Fredriksdal museer och trädgårdar, när SVT når henne.

Ett får har tidigare hittats med stickskador och personer har även slitit tag i grisarna som fått lindriga skador. Flera av museets kulturbyggnader har också upprepade gånger fått fönster sönderslagna.

– Vi har haft en ökad aktivitet av obehöriga på området efter stängning under våren men det har intensifierats under april och maj, troligtvis på grund av det fina vädret, säger hon. 

Höjer beredskapen

Några av förövarna har fångats på bild vilket polisen tagit del av i samband med anmälan. Museet vidtar även själv åtgärder för att öka säkerheten på området.

– Vi tar in får och getter på natten och har även en ökad väktarnärvaro om kvällarna, säger Therese Kruse.

Hur mår djuren?

– De är ju egentligen vana vid människor men har blivit mer skygga och rädda. Nu är de mest bekväma med sina skötare bara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer