Ayla Kabaca, Bolibompadraken och David Skogman får flytta på sig när VM-festen slår till på lördag Foto: PetraQuiding/SVT

Bolibompadraken flyttas för fotbollsfesten

Uppdaterad
Publicerad

Lördagens kvartsfinal mellan Sverige och England i fotbolls-VM ställer till det för flera evenemang, bland annat måste Bolibompadraken maka på sig från Gröningen i Helsingborg.

I Helsingborg återkommer den stora bildskärmen på Gröningen till matchen på lördag och staden förväntar sig stora folkmassor. Inte minst eftersom SM-veckan pågår för fullt i Helsingborg och Landskrona och skapar en logistisk utmaning.

– Ja det får man säga, säger kommunikationsansvarige Carl Rydh. Men det är ett angenämt problem tycker vi.

Samarrangemanget med fotbollen kräver också en del nya resurser, fler återvinningstationer, större ljudanläggning och fler vakter. Störst risk finns det kring citybanan som håller tävlingar med cykel och rullskidor och där de tävlande håller mycket hög fart.

– Vi har tydligt markerat var man ska gå för att inte hamna fel, så det är viktigt att man inte flyttar staket eller annat, säger Rydh.

Bolibompadraken flyttad

Trycket på Gröningen innebär också att det planerade besöket av SVTs Bolibompadrake flyttar till Grytan i slottshagen på lördagen. Dock på samma tid, klockan 18.00. 

– Det skulle innebära omöjliga publikkrockar när barnfamiljer ska ersätta tusentals fotbollsfans ungefär samtidigt på Gröningen, säger Peter Larsson på SVT kommunikation. 

– Men vi hoppas det blir så smidigt som möjligt för alla barn som ju älskar draken, säger han och påpekar att på söndagen kommer draken som planerat, kl 14.00 till Gröningen.

Drakens besök i Landskrona flyttas också på lördagen, fast bara i tiden. För att inte krocka med matchen tidigareläggs programmet på Lagunen en timme, till klockan 14.00.

Ny tid för allsvenskan

Också fotbollen får flytta på sig. MFFs allsvenska omstart mot Sirius på bortplan får en ny speltid kl 13.00 för att inte krocka med den större fotbollsfesten i Ryssland.

– Rent sportsligt spelar det ingen roll för oss, säger Peter Åhlander, kommunikationschef för fotbollsklubben.

– Det är bara kul för Sverige och självklart är det kul för oss också att kunna se matchen tillsammans, hela laget.

Också Trelleborg-AIK sparkar igång klockan 19.30 i stället för 18.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.