Migrationsverkets förvar i Åstorp. Foto: SVT

Fullt på Migrationsverkets förvar i bland annat Åstorp

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har tvingats släppa personer som har frihetsberövats i väntan på utvisning eller avvisning.

Anledningen – Migrationsverkets förvar har varit fullbelagda.

– Det har i princip varit fullt under ett par månader, säger Kristoffer Tunander, handläggare hos gränspolisen.

Han berättar att det kan finnas enstaka lediga platser, vissa är vikta åt familjer och kvinnor men polisen gör bedömningen att det behövs ännu fler platser.

Migrationsverket har 357 förvarsplatser på fem orter i Sverige: Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle. Under året ska det utökas med ytterligare 150 platser. Bland annat ska förvaren i Flen och Märsta utökas och ett tillfälligt förvar öppnas i Ljungbyhed.

– Vi har sett att det finns ett behov av förvarsplatser framför allt i norra Sverige, säger Guna Graufelds på Migrationsverkets presstjänst.

Fler poliskontroller för att hitta de som gömmer sig

Polisen gör bedömningen att det behövs åtminstone nya 800 platser och att det behovet dessutom kommer att öka. Bland annat på grund av en lagändring som träder i kraft den 1 juli och som ger polisen möjlighet att göra fler arbetsplatskontroller.

– Tidigare har vi gjort kontroller tillsammans med Skatteverket och Arbetsmiljöverket. Nu får vi en möjlighet att självständigt göra kontroller, vilket gör att vi tror att vi kommer att påträffa fler personer som vistas här olovligen, säger Kristoffer Tunander.

Enligt gränspolisen hade man i januari i år cirka 17 000 pågående ärenden från Migrationsverket att verkställa. Av dem är cirka 12 000 personer efterlysta, det vill säga att de har avvikit. Hur många av dem som finns kvar i Sverige är oklart.

Migrationsverkets förvar:

Migrationsverket, Polismyndigheten eller en domstol kan besluta om en person ska placera i förvar. Det är främst när det tagits beslut om utvisning eller avvisning som man sätter en person i förvar för att säkerställa att personen inte avviker.

Förvar kan även användas om man behöver utreda någons rätt att vistas i landet eller om identiteten är oklar. En person kan inte tas i förvar enbart på grund av att hen har ett avvisnings- eller utvisningsbeslut.

Migrationsverket är ansvarigt för förvarsverksamheten och för att beslut om förvar ska kunna verkställas. Migrationsverket ansvarar även för tillsynen och behandlingen av förvarstagna.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.