Christopher Kolbjörnsen, projektledare för ombyggnaden av Furutorpsplatsen. Foto: SVT

Furutorpsplatsen byggs om för att öka tryggheten

Publicerad

Många helsingborgare upplever Furutorpsplatsen som otrygg. Därför arbetar Helsingborgs stad nu med att parken ska kännas tryggare och bygger just nu om den så att den ska locka fler.

– Förhoppningsvis borde de ökade trygghetsåtgärderna ha effekt även på kriminaliteten och att det inte blir en lika attraktiv plats att vara på, säger Christopher Kolbjörnsen, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Helsingborgs stad kommer bland annat att öka och förbättra belysningen, ha övervakningskameror som täcker stora delar av parken och gatorna runt omkring, beskära buskar och plantera nya träd, anlägga ett nytt utegym och rusta upp lekplatsen för att Furutorpsplatsen ska kännas tryggare.

– Genom att rusta upp lekplatsen och ta till nya aktiviteter i form av ett utegym vill vi försöka få människor att stanna kvar i parken och öka närvaron där för att få till den sociala kontrollen, berättar Cecilia Fredriksson, projektledare för trygghet i stadsmiljön.

Dialog med medborgarna

För drygt ett år sedan bjöd Helsingborg stad in till dialog där stadens invånare fick chansen att ge sina synpunkter på hur man kan förbättra tryggheten i Helsingborg i 13 olika stadsdelar. Många menade att säkerheten på Söder behövde förbättras, och Furutorpsplatsen blev den första platsen som kommunen nu vidtar trygghetsökande åtgärder på.

Det som lyftes fram i dialogen med medborgarna var bland annat gäng som rör sig nattetid och att det är för mörkt.

– Det kommer säkert att krävas andra åtgärder också men vi gör vad vi kan i parken och på gatorna runt omkring.

4,5 miljoner

Arbetet med Furutorpsplatsen kostar kommunen 4,5 miljoner kronor och beräknas vara färdigt till årsskiftet.

Men räcker de här åtgärderna för att invånarna ska känna sig trygga? 

– Det återstår att se, de åsikter som vi har fått har vi tagit hänsyn till och det är de som vi försöker åtgärda. Förhoppningsvis blir Furutorpsplatsen en bättre plats som folk känner sig mer trygga på, avslutar Christopher Kolbjörnsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.