Fyra män har anhållits efter att ha lurat en 85-årig kvinna att ge dem bankkort och kod. De hann också ta ut pengar innan polisen grep dem. Foto: TT.

Fyra greps på bar gärning – anhållna för bedrägerier

Publicerad

Fyra män, mellan 20 och 40 år gamla, har anhållits misstänkta för grovt bedrägeri. De greps på bar gärning efter att de fått en 85-årig kvinna att lämna över bankkort och kod.

I måndags kontaktade männen den 85-åriga kvinnan och uppgav att de kom från banken och att man behövde hämta kortet för att, som de uttryckte det, förhindra en pågående brottslighet.

Tog ut pengar

Kvinnan trodde på dem och lämnade ifrån sig både bankkort och kod. Männen hann dessutom plocka ut en okänd summa pengar på kortet innan de greps, enligt polisen på bar gärning efter att ha fått ett larm om vad som pågick. Samtliga anhölls, misstänkta för grovt bedrägeri.

De gripna hör hemma i nordvästra Skåne. En av dem är tidigare dömd för liknande brott och den polisutredning som nu dragit igång ska bland annat visa om männen kan knytas till andra, liknande brott.

Troligen häktning

På torsdag måste kammaråklagare Kristina Wik bestämma om männen ska häktas.

– Det är för tidigt att säga exakt men det är säkert någon eller några av dem som kommer att begäras häktade, säger hon.

Antalet bedrägerier mot äldre har ökat kraftigt på senare år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.