Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rymningen skedde genom ett hål i väggen som under dagen har täckts för. ”Just nu samlar vi in information”, säger presskommunikatör Karin Andrén till SVT Nyheter. Foto: Klara Åkesson/SVT

Fyra personer rymde från förvaret i Åstorp i natt

Uppdaterad
Publicerad

Personerna har fått in någon form av verktyg och gjort ett tillräckligt stort hål i väggen för att kunna ta sig ut ur anläggningen under natten till måndag.

Personerna är fortfarande på fri fot. Så fort personalen på förvaret märkte vad som hänt larmades polisen som nu ansvarar för eftersökningen.

För Migrationsverkets del väntar en utredning för att kunna se över hur rymningen kunnat ske, utan att någon märkt hålet som täcktes av ett skåp, hört något eller sett något. Man har fortfarande inte hittat något av det material som måste tagits ut då väggen som var förstärkt med skyddsplåt brutits upp.

Upptäcktes vid rutinkontroll

Det var inte larmet som gick utan en rutinkontroll som gjorde att personalen upptäckte att fyra personer saknades.

Enligt uppgifter till SVT går det inte att utesluta att personerna har fått hjälp på insidan.

– Just nu samlar vi in information och kommer göra en internrapport för att se över vad vi behöver ändra för rutiner, säger Karin Andrén, presskommunikatör.

Fyra personer tog sig ut från förvaret genom ett hål i väggen, som numera har täckts över. Foto: Klara Åkesson/SVT

Polisen: Vi letar inte aktivt

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse efter händelsen.

– Personer försvinner från förvar hela tiden, från polisens sida letar vi inte aktivt efter dem. Det skulle vara om vi vid vanliga kontroller eller genom tips från allmänheten stöter på dem, säger Åsa Emanuelsson som är presstalesperson för polisen i nordvästra Skåne.

Är personerna farliga?

– Nej det bedömer vi inte att de är, säger Maria Lindgren som är sektionschef på Migrationsverket.

Hör mer om rymningen i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.