Foto: Izabelle Nordfjell TT/Roger Bengtsson SVT

Flera inbrott mot Systembolag i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 05:42 på måndagsmorgonen var det inbrott på Systembolaget i Båstad. Nu har totalt fem av bolagets butiker i Skåne, Blekinge Småland och Öland blivit utsatta på liknande sätt. Det kan polisen bekräfta.

I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att händelserna rubricerats som rån. Korrekt rubricering är grov stöld.

20 juni bröt sig någon in på Systembolaget i Markaryd. Därefter fick Systembolaget i Örkelljunga påhälsning natten till 3 juli och återigen i helgen natten mellan lördag och söndag – men då fick polisen nästan tag i tjuvarna.

– En patrull mötte flyktbilen och gjorde ett försök att stoppa den genom en så kallad prejning. Polisbilen blev skadad men flyktbilen lyckades lämna platsen, säger Ängelholms lokalpolisområdeschef Karim Ottosson.

Fick med sig kassaskåpet

Inbrottet på Systembolaget i Båstad rubriceras som grov stöld. Tjuvarna fick med sig kassaskåpet.

Vid sex tillfällen har butiker i Skåne och närliggande län fått besök under morgontimmarna.

För en vecka sedan blev Systembolaget i Löttorp på Öland utsatt och i helgen även Systembolaget i Sölvesborg.

SVT har fått bekräftat att tjuvarna har fått med sig kassaskåp från flera av butikerna och att det rör sig om betydande summor kontanter i byte.

Systembolaget avböjer att kommentera under pågående förundersökning.

I videon ovan hör du vad polisen tror sig veta om gärningsmännen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.