”Anna” tror att sonens blindhet hade kunnat undvikas. Foto: Erik Danielsson

Fyraåringen blev blind efter vårdens misstag: ”Mamma, varför är det mörkt?”

Uppdaterad
Publicerad

Fyraårige Adam hade precis genomgått en hjärnoperation. Två veckor senare började han att kräkas. Han lades in på Helsingborgs lasarett och kort därefter blev allting mörkt, han blev blind. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritik mot Helsingborgs lasarett för bristande vårdrutiner.

Våren 2019 började Adam känna sig slö. Det lilla energiknippet hade nu feber, magont och kunde somna mitt på dagen. Efter flera månader av undersökningar fick familjen beskedet.

– Han hade en hjärntumör som var stor som en tennisboll, säger mamma ”Anna”, som egentligen heter någonting annat.

Såg ingenting 

Efter operation för hjärntumören mådde Adam mycket bättre och han ordinerades kortison för att minska risken för hjärnsvullnad. Men det tog bara två veckor så började Adam att kräkas. Det hade bildats en vätskeansamling i hjärnan. 

– Läkaren undersökte honom och såg att han hade olikstora pupiller och han fick akutopereras för tryckavlastning. 

Dagen efter operationen vaknade Adam och allting var svart. 

– Jag ser direkt att han inte ser mig och han säger ”Mamma, varför är det mörkt? Tänd lampan”. Det var fruktansvärt, vi kunde inte rädda honom från det. Han låg där och såg ingenting. 

Brast i rutiner 

Enligt IVO:s utredning ska personalen på Helsingborgs lasarett ha brustit i rutinkontrollen för patienter med neurologiska symptom, som Adam, och för hantering av kortisonläkemedlet. Adam fick inte tillräckligt av medicinen efter en miss i läkemedelsnoteringarna.

– Vi beklagar det som har inträffat, men det är svårt att gå in i det enskilda fallet på grund av sekretess, säger Anna-Karin Albin, verksamhetschef för verksamhetsområde Barn och Ungdom. 

Efter händelsen gjorde Helsingborgs lasarett en lex Maria-anmälan och har sett över sina rutinkontroller samt förbättrat kommunikationen mellan medarbetare.

”Miraklet”

Läkarna förklarade Adam som permanent blind, men Anna gav aldrig upp hoppet. Under julen 2019 hände något oförklarligt. Adam fick plötsligt synen tillbaka.

– Man kan säga att det var ett mirakel, säger Anna.

Se klippet för att höra om Adams sjukdom och oförklarliga återhämtningen.

Fotnot: Anna och Adam heter i verkligheten någonting annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.