Vad hunden nosar efter är något som diskuteras flitigt under gruppens promenader. Foto: SVT

Här motiverar hunden de funktionsvarierade

Uppdaterad
Publicerad

I dagliga verksamheten i Svalöv har man sedan i maj utbildade besökshundar för deltagarna att jobba med. Genom att ta ansvar för hunden lär deltagarna sig självständighet och motiveras till att hitta på aktiviteter.

Det blir allt vanligare med hundar inom skol- och omsorgsverksamhet. Efter att några deltagare i Svalövs dagliga verksamhet önskade mer arbete med djur beslutades att tre hundar skulle gå den sex månader långa utbildning för att bli besökshundar.

– Det är inte en resultatsbaserad verksamhet men de motiverar brukarna att göra aktiviteter och är något de får ta ansvar över, säger Marie Dahlgren som arbetar på den dagliga verksamheten och är en av hundförarna.

Svalöv
Vad hunden nosar efter är något som diskuteras flitigt under gruppens promenader. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Hon har Golden retrivern Sherlock. Ett namn som kommer sig av att han vill nosa på allt. Vad han nosar efter är något som diskuteras flitigt under gruppens promenader.

– En hund är aldrig en individ som värderar en människa eller funktionsvariation. Den bara älskar alla, den är mycket tacksam att jobba med, säger Marie Dahlgren.

Schäfern Diva är en av besökshundarna på verksamheten. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svalöv

Mer i ämnet