Kerstin Jönsson, Carl-Gustav Jönsson, Charlie Hallgren och Jonathan Hallgren hoppade av ångtåget i Teckomatorp. Foto: SVT

Ånglok från 1919 på färd genom Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har man kunnat åka ångtåg i Skåne. SVT Nyheter mötte några av passagerarna som klev av det anrika tåget i Teckomatorp.

– Det är så fint, vi åkte i tredjeklass och jag hade förväntat mig att sitta på träbänkar – men vi fick sköna sittplatser. Sen tittar vi in i första klass, vilka fåtöljer de hade där, säger Kerstin Jönsson, en av passagerarna.

Bilden föreställer en av ångtågets vagnar. Foto: Järnvägens Museum Ängelholm
Svalöv

Hon, hennes man och deras barnbarn klev på tåget i Ängelholm. I Teckomatorp ville de kliva av.

– Barnen blir otåliga efter ett tag, så vi ville gå av i Teckomatorp. Men tåget stannade ju inte vid perrongen, så vi fick hjälp ut av tågpersonalen, säger Carl-Gustav Jönsson.

– Vanligtvis skulle det väl klassas som spårspring, men det var inte meningen, fyller Kerstin Jönsson i.

Ångloket är från 1919 – vagnarna från 1940- och 50-tal. Ångtågsresan arrangeras av Ängelholms järnvägsmuseum.

Charlie Hallgren åkte ångtåg för första gången.

– Man fick upplevelsen av den gamla tiden. Det finns en restaurangvagn där vi stannade och fikade en stund, sen var det inte så mycket mer man kunde göra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svalöv

Mer i ämnet