En 24-årig man hittades mördad på Drottninghög i Helsingborg i mitten av maj förra året. Foto: Mikael NilssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fyrfaldig ökning av skjutningar i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

2017 blev ett mörkt år för Helsingborg. Antalet skjutningar fyrfaldigades jämfört med året innan. Dödsoffren blev tre unga män mellan 20 och 30 år.

Skjutningar har ökat lavinartat i Helsingborg det senaste året. 2016 inträffade fem skottlossningar – förra året rapporterades hela 20 stycken.

Offren för skjutvåldet är flera. Några saker har de gemensamt: de är alla män och relativt unga.

– Det är våra lokala kriminella nätverk som skjuter på varandra och anledningarna är pengar, narkotika och vapen. Det är de tre ingredienserna, säger Sven Holgersson, lokalpolisområdeschef i Helsingborg

Kopplingar till kriminalitet

Enligt polisen har såväl offer som förövare kopplingar till den organiserade kriminaliteten i Helsingborg.

Vissa gånger skjuter gängen för att varna. Andra gånger för att döda, enligt Mattias Lööw, chef för fokusgruppen i Helsingborg.

– Man vill signalera makt och respekt. Och visar man inte respekt kan det få dödliga konsekvenser. Ibland skjuter gängen i benen för att markera. Men vad man missar är att även skott i benen, som är fulla av stora ådror, kan få dödlig utgång.

I februari förra året blev en man i 30-årsåldern skjuten flera gånger i benen under en gångtunnel vid Väla centrum. Två tonåringar, kända av polisen sedan tidigare, greps efter händelsen. De stod åtalade för mordförsök, men båda friades.

Det är bara en i raden av skottlossningar de senaste 12 månaderna.

Två veckor – två mord

Under sommaren dödades två män på Drottninghög.

Den ena, en 24-åring, hittades svårt skadad på marken i ett grönområde tidigt en lördagsmorgon den 13 maj. Han avled senare. Polisen har lagt fallet åt sidan.

Bara ett par veckor senare sköts en 25-åring till döds med flera skott efter att ha lurats in i ett bakhåll på Blåkullagatan. Han sköts i huvudet med flera skott, enligt ett vittne. Även det mordet har lagts på hyllan.

I oktober sköts en 20-åring till döds i Bårslöv. Två män sitter häktade misstänkta för mord i det ärendet.

– Fast att vi lägger ner tusentals timmar på att utreda de här brotten så är det ingen som vill prata med oss. Ingen har hört eller sett någonting. Vi är beroende av vittnen och att någon berättar vad som verkligen har hänt, säger Sven Holgersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer