Polis letar spår vid mordplatsen på Drottninghög. Foto: Fanny Palm

Två helsingborgsmord hamnar på hyllan

Uppdaterad
Publicerad

I våras sköts två män till döds på Drottninghög i Helsingborg. Men nu har utredningarna gått i stå och läggs tills vidare åt sidan.

Totalt handlar det om nio skånska mord där polisen nu tillfälligt ger upp, enligt en artikel i Helsingborgs Dagblad.

Två av morden inträffade i Helsingborg i somras. En 24-åring man hittades ihjälskjuten på en gräsmatta vid Grönkullagatan. Tre veckor senare sköts en 25-årig man till döds utanför sin bostad på Blåkullagatan.

Båda morden har utretts av en specialgrupp i Malmö. Men det har inte gått att knyta någon till brottet och nu läggs utredningarna tills vidare åt sidan.

LÄS MER: Man död efter skottlossning i Helsingborg

LÄS MER: Man hittats död – polisen misstänker mord

Måste parkera ärendena

– Vi har jobbat med morden så långt vi kan. Vi har samlat tekniska bevis, gjort analyser och hållit förhör. Men nu kommer vi inte längre och då måste vi parkera ärendena tills ny information kommer in, säger Malmös polismästare Stefan Sinteus till SVT Nyheter Helsingborg.

Ett stort problem är att hitta vittnen som vill prata.

Vad sänder det här för signaler till brottslingarna?

– Ingen allvarlig signal. Vi har trots allt en uppklarandeprocent på mellan 50 och 60 procent när det gäller mord och mordförsök. Just nu sitter ett 20-tal personer häktade här i Malmö, säger Stefan Sinteus.

”Ingen bra signal”

Men Helsingborgspolisen Mathias Lööw, chef i för polisens fokusgrupp med inriktning på kriminella nätverk, håller inte med.

– Det sänder ingen bra signal till den grova brottsligheten i Helsingborg när vi inte lyckas reda ut mord, säger han.

Däremot är Mathias Lööw väl bekant med skälen till att ärendena nu läggs åt sidan.

– Bevisläget kan vara oerhört svårt. Vi har uppenbara problem med att folk som vet något är för rädda för att våga vittna. Det är direkt systemhotande och något som vi behöver diskutera inom polisen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer