Gigantisk solcellspark i Landskrona

Publicerad

En jättelik solcellspark som ska försörja hundratals servrar på ett it-företag planeras nu i Landskrona.

Parken blir i så fall en av de största i Sverige.

– Här kommer vi bygga en solcellsanläggning som kommer att försörja våra datacenter med kraft. För vi har det ansvaret mot våra kunder, de lägger sin it-drift hos oss och vi tar hand om miljöaspekterna. Vi bygger så stora volymer här att för oss är det meningsfullt att bygga en solcellsanläggning, säger Jan Swedin, vd för IT-Gården i Landskrona.

I första steget är kapaciteten planerad till 200 kilowatt.

– Det innebär att vi kan försörja alla våra datacenter på den här tomten när solen skiner. Men tomten är betydligt större än så, vi ska kunna bygga upp till en megawatt vilket är en väldigt stor anläggning i solcellssammanhang, säger Jan Swedin.

Omställning till en grönare stad

Uppåt 40 000 användare jobbar mot företagets system som ska få ström från solen. Marken som ligger intill motorvägen ägs av kommunen.

– Det är ett utmärkt litet men dock ett steg i omställningen av Landskrona till en grönare stad. Jag tror att vi kommer att få se mycket sådant här framöver. Anläggningen kommer att vara synlig från motorvägen och det innebär att Landskrona får ett miljövänligt blickfång för alla de tusentals människor som passerar vår stad på E6 varje dag, säger Torkild Strandberg (L) kommunstyrelsens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer