Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu får de som bor på Landskronas äldreboenden mjukglass – alla boenden har fått var sin glassmaskin. Och först ut var Suellsgatans äldreboende. Se mer i klippet. Foto: Winnie Gravlund

Glassigt värre på Landskronas äldreboenden när värmen slår till

Uppdaterad
Publicerad

När sommarvärmen får temperaturen att stiga, både inomhus och ute – då serveras det mjukglass och alkhoholfria sommardrinkar på Suellsgatans äldreboende i Landskrona.

I början av juni gick regeringen ut med en uppmaning om att alla verksamheter inom vård och omsorg behöver se över sin beredskap för en sommar med hög värme. Det gäller att skydda personer som exempelvis äldre.

Uppmaningen togs på allvar i Landskrona. Samtliga äldreboenden har nu fått egna mjukglassmaskiner och först ut var Suellsgatans äldreboende. På ett bord i köket står nu en helt ny glassmaskin. Och bredvid står strutar, bägare och skålar med alla möjliga tillbehör, från små godisbitar till bär och olika smarriga såser.

Alkoholfria fruktdrinkar

I köket blandas också läskande alkoholfria sommardrinkar med olika bär och frukter.

– Både glass och drinkar är väldigt populära, säger enhetschef Ingrid Borgström och skyndar sig ut med ytterligare en mjukglass från maskinen till väntande boenden som sitter i skuggan av stora parasoller.

Kan bli mer än en glass

Glassmaskinen kan också användas för att servera kylda näringsdrycker till de som behöver lite mer näring.

Och hur smakar det?

– Gott! Det blir säkert fler idag, säger en av de boende, Nisse Gustavsson, och hugger in på första glassen.

Andra metoder för att kyla ner de äldre är skugga, fotbad, fläktar och AC-anläggningar. Det har många nordvästskånska äldreboenden infört, bland annat Ljungbygården i Klippan.

– Och nu ska alla vårdboenden i Klippan få AC, säger kommunstyrelsens ordföranden Anna Andresen (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.