Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jimmy ”Skize” Svensson vill visa att svenska graffitiartister är kapabla att utsmycka offentliga miljöer med sin konst. Foto: Otto Johansson

Graffitins ”gammelmorfar” vill visa upp svenska talanger i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde året i rad anordnas ett så kallat jam i Gåsebäcks graffitipark under tredagasfestivalen Gåsebäcksfesten. Över 50 graffitiartister från hela landet har samlats för att under tre dagar smycka ut väggarna med sin egen stil.

– Vi ser det här som ett ”show room” för att visa upp att vi har väldigt kompetenta artister även i vårt eget land. När det blivit mer accepterad med graffiti i offentligheten tar man ofta in stora utländska namn för att utsmycka städerna men de här inhemska är absolut kompetenta nog, säger arrangören Jimmy ”Skize” Svensson.

Han har varit med och byggt upp graffitiparken vid den gamla brandstationen i Helsingborg. Själv har han sysslat med graffiti i 37 år och beskriver sig som ”graffitins gammelmorfar” i Sverige.

– När nolltoleransen mot graffiti i Sverige kom kvävde man det kreativa men fick kvar klottret för att det kommer alltid att finnas. För att utvecklas i sitt konstnärsskap behöver man få stå och måla i lugn och ro i storformat.

Hoppas påverka politiker

En av de artister som tagit sig ner till Helsingborg för att måla graffiti är stockholmsbaserade Idamaria Holmqvist. Hon hoppas att evenemanget kan påverka allmänhetens och politikers uppfattning om graffiti.

– Graffiti förknippas mycket med klotter och skadegörelse men här får man ju se hur duktiga folk är och hur vackert det kan bli. För politiker tänker jag att man kanske kan godkänna att sådant här får vara kvar i stadskärnan, säger hon.

Se Idamaria Holmqvist måla sitt konstverk i klippet högst upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer