Graffitipremiär i ösregn

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen släpptes sprayburkarna fria i Ängelholm. Och inte ens ösregn kunde bromsa kreativiteten.

Ett levande konstverk som förnyas varje vecka. Det är ambitionen med Ängelholms nya graffitivägg som användes för första gången i dag. Här är det fritt fram för alla som vill att klottra lagligt.

Regnet öste ner men en liten skara människor hade ändå samlats för att testa den nya graffitiväggen under eftermiddagen. De flesta var positiva till att nu kunna måla utomhus i kommunen.

– Det är bra för då slipper man åka så långt. Det är kul att måla här. Man behöver inte vara helt perfekt utan man kan bara ta det lite lugnt och göra vad man vill, säger Daniel Andersson.

Graffitiväggen står på den gamla Scantomten och är alltså tillgänglig för vem som helst. För att ingen ska riskera att få sina konstverk övermålade för snabbt är regeln att graffitikonsten får bytas ut varje fredag.

Konstform

– Vi ser ju det som en konstform. Det är öppet för vem som helst som utövar det eller som kanske vill prova på. Vi tycker att det kunde förhöja miljön. Den här ytan som vi är på är ju en exploateringstomt där vi försöker att hitta ett användningsområde fram till att det ska bebyggas, vilket vi tror blir om ett par år, säger Hanna Hanzén som är parkingenjör.

Åttaåriga kompisarna Elsa Sjödin och Hanna Håkansson provar i dag på att måla graffiti för första gången.

– Det är roligt fast det är lite långt bort från där vi bor, säger Elsa Sjödin. 

Hanna Håkansson håller med.

– Ja, från Villanskolan är det ganska långt bort. Men det är helt okej, tycker hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer