– Jag vaknade med ett ryck. Det var en väldigt hög smäll, det var definitivt inget fyrverkeri, berättar grannen Claes-Göran Svantesson. Foto: Anton Hansson

Grannen Claes-Göran om detonationen – ”Jag hörde många som skrek”

Uppdaterad
Publicerad

Natten till söndagen väcktes flera grannar av en kraftig explosion i ett villaområde i Helsingborg. Vittnen berättar om den höga smällen, tryckvåg, lukt och skrik som hördes från huset där det okända föremålet detonerade.

– Jag vaknade med ett ryck. Det var en väldigt hög smäll, det var definitivt inget fyrverkeri. Man blir uppskärrad, får så många tankar i huvudet att man har svårt att orientera sig, berättar grannen Claes-Göran Svantesson.

Familjen ska ha befunnit sig i huset när händelsen inträffade, men enligt polisen ska ingen familjemedlem ha skadats.

Sprängningar i Helsingborg

”Kände tryckvågen”

– Jag sprang till fönstret för att titta ut men någon person såg jag inte. Jag hörde många som skrek från huset där det hände, säger han.

Fick du skador på huset?

– Inga synliga skador däremot har det trillat ned saker i uterummet av tryckvågen. Den kände vi ända upp plus krutröken, den kändes ganska tung i näsan, säger Claes-Göran Svantesson.

Grannar hjälpte till

Han berättar att flera grannar hade sprungit ut för att hjälpa familjen som fick stå ute på gatan.

– Jag kollade vad jag kunde göra så jag gick ut och där såg jag andra hjälpsamma grannar. En granne tog in familjens barn hos sig så att de inte skulle stå utanför, berättar Claes-Göran Svantesson.

– Jag trodde att det hände längre bort och inte i det här området. Det är pensionärer och barnfamiljer som bor här så det var väldigt oväntat, säger grannen Emil Pettersson. Foto: Leonora Toplica

Emil Pettersson som bor i området hade också vaknat till av den kraftiga smällen. Både han och Claes-Göran Svantesson berättar att det vanligtvis är en lugn gata.

På en lugn gata

– Jag trodde att det hände längre bort och inte i det här området. Det är pensionärer och barnfamiljer som bor här så det var väldigt oväntat, säger Emil Pettersson.

– Det är en tragisk händelse som har inträffat på en lugn gata i Helsingborg. Det är inte att man känner sig otrygg men det känns inte roligt heller. Att gå och lägga sig igen var otänkbart. Det blev att sitta uppe hela natten och titta på lite golf och försöka skingra tankarna, säger Claes-Göran Svantesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängningar i Helsingborg

Mer i ämnet