Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Steiner är barnmorska i Helsingborg märker av att kvinnor från andra regioner kommer till mottagningen. Foto: Fanny Berg

Gravida från andra län åker till nordvästra Skåne för fosterdiagnostik

Publicerad

Kvinnor som väntar barn söker sig till bland annat Helsingborg för att göra olika former av fosterdiagnostik. Anledningen är att tröskeln är lägre i Skåne för att få göra ett så kallat NIPT-test.

– Det kommer gravida kvinnor från bland annat Halland, Småland och Blekinge för att bli undersökta, säger Anna Steiner, barnmorska och ultraljudschef i Helsingborg.

Tillgängligheten till fosterdiagnostik för gravida varierar beroende på var man bor. Detta märks av i Helsingborg där Anna Steiner arbetar som barnmorska och ultraljudschef.

– De kommer hit för att göra både KUB och NIPT-test, särskilt NIPT då vi märker att det finns en ökad efterfrågan på just de testerna.

NIPT är ett specifikt blodprov som kan visa om det finns risk för kromosomavvikelser hos fostret och metoden är mer tillförlitlig än KUB-testet.

Högre tröskel i andra regioner

I Skåne erbjuds alla gravida kvinnor NIPT-test om man har förhöjd risk på KUB-testet, vilket är en sannolikhetsiffrra på upp till 1/1000 för kromosomavvikelser. Men i de allra flesta andra regioner är det svårare att få ett sådant test gratis, då gränsen ofta ligger på 1/200.

– Det betyder att en kvinna från till exempel Halland som får en risk på 1/400 inte får detta av sin egen region och då söker de sig ofta hit för att göra testet privat och betala för det, säger Anna Steiner.

Anledningen till att många kvinnor i andra län inte gör testet privat där de bor beror på att det är få mottagningar som gör detta. I Småland finns det till exempel bara två platser dit gravida kan vända sig.

”Sorgligt att vi inte har nationella riktlinjer”

Under sommaren är det inte bara de angränsade länen som kommer till Helsingborg för att göra tester.

– Det kommer även Stockholmare som hört talas om att Skåne är generösa med sina NIPT-tester.

Enligt Anna Steiner påverkas inte de gravida kvinnorna i Helsingborg av att många från andra län söker sig hit då de alltid prioriterar de inskrivna kvinnorna i första hand.

– Men jag kan tycka att det är sorgligt att vi inte har nationella riktlinjer och att kvinnor i många fall tvingas bekosta de här testerna själva.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan förklarar SVT:s reporter de olika typerna av fosterdiagnostik. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer