Emma Håkansson, tf vd för Helsingborgs city, är oroad över att H&M lämnar stadskärnan ska få negativa effekter för den övriga handeln i city. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

H&M stänger i Helsingborg city – tredje kedjan som försvinner på kort tid

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kom beskedet att klädjätten H&M stänger sin butik på Kullagatan i Helsingborg, vilket Helsingborgs Dagblad var först att rapportera.

– En stor aktör försvinner och det finns risk för en snöbollseffekt, säger Emma Håkansson, tf vd för Helsingborg city.

Slag i slag har flera stora butikskedjor lämnat centrala Helsingborg. 

I ett mejl till SVT skriver Laura Mendez Blanco på H&M:s kommunikationsavdelning så här om beslutet att stänga butiken på Kullagatan.

”Vi på H&M ser ständigt över vår butiksportfölj för att avgöra var och i vilka kanaler vi ska befinna oss i för våra kunder. Vad gäller butiken på Kullagatan i Helsingborg, så har vi dessvärre inte kunnat nå en överenskommelse för att fortsatt kunna hyra lokalen.”

Förändrat handelsmönster

Hon pekar även på konsumenternas förändrade handelsmönster som en förklaring bakom stängningen:

”Vi ser en stor förändring i våra kundströmmar och i våra kunders shoppingvanor, och vi utvecklar oss därför löpande för att kunna erbjuda våra kunder den bästa möjliga shoppingupplevelsen.”

Oro för snöbollseffekt

Emma Håkansson, tf vd för Helsingborgs city, är oroad för att det senaste beskedet riskerar att få negativa effekter för den övriga handeln i city.

– H&M är en stor butik som lockar ett stort kunderlag, medan de mindre butikerna kan vara mer nischade. Så det är en stor och viktig etablering som försvinner. När tongivande aktörer lämnar så finns det visst risk att andra gör det också, säger hon.

Lösningar då?

– Det här är inte ett enmansjobb. Vi måste jobba tillsammans: cityföreningen, fastighetsägare och kommunen. Det handlar om vad vi gör med våra offentliga miljöer, utbudsmixen och vad man gör med lediga ytor, säger Emma Håkansson.

Kommunikationsavdelningen vid H&M ger inga svar på SVT:s fråga om vad som kommer att hända med personalen i butiken i centrala Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.