Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ovanligt höga halter av kvicksilver i fisk utanför Domsten. Foto: SVT

Halten kvicksilver i fisk utanför Domsten nära gränsvärdet för konsumtion

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs stads senaste kustkontrollrapport visar att kvicksilverhalten i fisk låg nära EU:s gränsvärden för konsumtion i det marina naturreservatet Grollegrund utanför Domstens hamn.

Helsingborgs stad mäter återkommande halten av organiska miljögifter och metaller i fisk, musslor och bottensediment.

Den senaste mätningen visar att kvicksilver finns brett på Öresunds botten. Halterna ligger under gränsvärdet för konsumtion men en mätstation sticker ut.

– I Domsten börjar det närma sig gränsvärdena för konsumtion men det ligger fortfarande under gränsvärdet, säger Stina Bertilsson Vuksan som är miljöstrateg och marinbiolog i Helsingborgs stad.

Det går alltså fortfarande att äta fisken utan hälsorisker betonar hon.

Fisken kan ha ändrat föda

Det finns inga industrier eller deponier som kan förklara den högre halten kvicksilver i fisken vid Domsten men kvicksilver finns ackumulerat i samhället, i marken och vattendrag.

– I sediment och mussla har halterna inte ökat men att det finns mer i fisk kan bero på att fisken har ändrat födobas, att den äter något annat och får i sig mer kvicksilver än åren innan, säger Stina Bertilsson Vuksan.

Se mer i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.