Jonny Cato Hansson blir ny ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Helsingborgs stad. Foto: TT

Han får ansvar för Helsingborgs äldre

Uppdaterad
Publicerad

22 år gammal tar Jonny Cato Hansson (C) över ordförandeposten i vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg. På hans bord hamnar bland annat den infekterade frågan om privatiseringen av vårdboenden. – Detta kanske är en av de största utmaningarna man kan ta sig an just nu, säger Jonny Cato Hansson.

Jonny Cato Hansson är sen tidigare kommunalråd och har suttit som ersättare i vård- och omsorgsnämnden sedan förra valet. Men den 28 mars tar han över ordförandeklubban. efter Maria Nilsson (C).

– Jag kommer börja med att lyssna in våra medarbetare och boende för att se vad vi har för utmaningar. Att lyssna på dem som tar del av våra tjänster är jätteviktigt tycker jag, säger Jonny Cato Hansson.

Vill utveckla mötesplatser

Men har en fråga som han brinner extra för.

– Jag skulle vilja lyfta fram den ofrivilliga ensamheten bland äldre. Jag tycker det är viktigt att man har socialt nätverk och vänner hela livet, då mår man också mycket bättre, säger han och förklarar att han vill satsa på att hjälpa frivilligorganisationer och utveckla de mötesplatser som kommunen har.

Kastas in i ett getingbo

Jonny Cato Hansson får bland annat ansvar för att sätta privatiseringen av fyra vårdboenden. SVT Nyheter Helsingborg rapporterade så sent som i början på mars om personal som flydde boendena på grund av dålig arbetsmiljö och äldre som blev lidande som konsekvens av det.

– Jag tycker att vi har ställt väldigt höga krav och det på ett bra sätt. Nu följer vi upp det på ett bra sätt och ser till att kvalitén upprätthålls, säger Jonny Cato Hansson.

Vill jobba med oppositionen

Socialdemokraterna har riktat skarp kritik mot privatiseringen av vårdboendena men Jonny Cato Hansson sträcker ut en hand mot dem.

– Jag hoppas att vi och Socialdemokraterna kan hitta gemensamma lösningar framöver och inte bara vara tydliga med de vi inte är överens om.

Vad kan det handla om för frågor?

– Vi har alldeles för höga sjuktal, där hoppas jag att vi kan hitta några lösningar. Det är också intressant att kolla på den ofrivilliga ensamheten tillsammans. Långsiktigt tänker jag att vi kan vara överens om hur vi kan göra för att rekrytera erfarna och kompetenta medarbetare, säger han.

Kräver riskanalys

Men den hätska debatten ser ut att fortsätta. Under tisdagen skickade Socialdemokraterna ut ett pressmeddelande med krav på en risk- och konsekvensanalys inför nästa privatisering. Den här gången har turen kommit till fyra LSS-boenden.

– Vi är medvetna om att privatiseringen än en gång lär drivas igenom mot brukarnas, de anhörigas och personalens vilja. Då är en risk- konsekvensanalys det minsta man kan begära, säger Anna Ingers (S) i pressmeddelandet.

– Det här kommer diskuteras på kommunfullmäktige innan jag blir vald så jag vill inte kommentera det, säger Jonny Cato Hansson.

Men hur ser du på att göra en risk – och konsekvensanalys innan ett sådant här beslut fattas?

– Jag tycker så klart det är viktigt att fundera innan man fattar beslut men exakt hur man går till väga vill jag inte diskutera just nu, avslutar han.

Jonny Cato Hansson

Ålder: 22 år

Bor: Född och uppvuxen i Helsingborg.

Politiska uppdrag: Kommunalråd och gruppledare Centerpartiet. Från den 28 mars ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.