• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Den kinesisk-amerikanske cellisten är kanske främst känd för sina tolkningar av Bachs cellosviter men han har också spelat allt från barockverk, tango, bluegrass och filmmusik. Foto: TT

Yo-Yo Ma får årets Birgit Nilsson Prize

Uppdaterad
Publicerad

För första gången får en instrumentalist Birgit Nilsson Prize. Världens största utmärkelse inom klassisk musik tilldelas i år cellisten Yo-Yo Ma.

– Jag är bortom glad, av flera olika skäl, säger han till TT.

Yo-Yo Ma har redan tagit emot ett pris ur kungens hand – 2013 när han fick Polarpriset. Nu är det dags igen, men den här gången är det Birgit Nilsson Prize som Kung Carl XVI Gustaf kommer att överräcka till musikern, den 18 oktober.

Priset ges till artister eller institutioner som har haft stor betydelse för internationellt musikliv. Och utöver att han ofta lyfts fram som ”vår tids ledande cellist” drivs Yo-Yo Ma av en vilja att förena människor över hela världen.

Yo-Yo: ”Jag är så glad”

Birgit Nilsson har han ”beundrat på avstånd” i många år, enligt cellisten själv.

– Jag är så glad över att på något vis kopplas samman med henne: hon hade starka värderingar kring att hjälpa unga, och som dotter till en bonde var hon grundad, hon brukade citera sin mamma: ”håll dig nära marken så gör det inte så ont om du faller”. Jag tror också på de värderingarna, säger en storleende Yo-Yo Ma till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.