Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Bofeldt gör syltkakor av den hatade parksliden. Hör hans tips om grödor och mat-tekniker. Foto: Bernard Mikulic

Trädgårdsmästaren Martin Bofeldt gör sylt av den hatade parksliden

Uppdaterad
Publicerad

Martin Bofeldt är trädgårdsmästaren som vill slå ett slag för kålrot och palsternacka, men också för mormors gamla tekniker som fermentering, syltning och torkning av mat. Den första maj säsongöppnar koloni-området Rothoffs i Landskrona. Och i år blir det fokus på beredskapstidens grödor och mat-tekniker.

Dagen till ära har trädgårdsmästaren bakat kakor med sylt av parkslide.

– Ibland kan man ju faktiskt skörda det man hittar i naturen. Så jag har passat på att plocka parkslide. Den är ju invasiv och går inte att bekämpa men min plan är att äta upp den. Om man inte kan kämpa mot parksliden så får man väl äta upp dem, säger trädgårdsmästare Martin Bofeldt och skrattar.

Inspireras av beredskapstiden

När Rothoffska koloniområdet öppnar så är temat för säsongen beredskapstiden under andra världskriget när svenskarna var tvungna att ransonera.

– Med tanke på matpriser och krig nu så tänkte vi att vi tittar på beredskapstiden och det som är intressant är att man odlade mycket som kunde lagras länge vilket vi inte gör idag när vi har kylskåpen, säger Martin Bofeldt.

Gamla grödor

Martin Bofeldt vill att vi ska bli bättre på gamla mattekniker som att torka, salta, fermentera, sylta, safta. Men vi kan också välja att odla grödor mer gammaldags grödor.

– Det var mycket mer potatis, morötter, palsternacka, persiljerot till exempel. Alla såna saker som kunde lagras under vintern och hösten. Det är intressant att se hur det skulle appliceras idag för det finns ett enormt behov att vi ska odla mer i Sverige, säger Martin Bofeldt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.