Foto: TT

Arbetsdomstolen: Diskriminering kan ej bevisas i omtalat handhälsningsmål

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsdomstolen kan inte avgöra om det var diskriminering när lärarvikarien Fardous El-Sakka slutade på Kunskapsskolan i Helsingborg efter att hon vägrat skaka hand med en manliga kollega. I dag kom domen – ord står mot ord.

Enligt Arbetsdomstolen har facket Unionen inte tagit fram tillräckliga bevis för att fastställa att skolan ställt krav på att Fardous El-Sakka måste skaka hand med manliga kollegor för att få jobba kvar.

”Domstolen har därför inte funnit att Unionen gjort antagligt att lärarvikarien diskriminerats. Någon prövning av om ett krav på handhälsning skulle strida mot diskrimineringslagen har därmed inte gjorts,” står det i domen.

Därmed avslår rätten fackets krav på ersättning på 120 000 kronor från skolan för diskriminering till Fardous El-Sakka.

Ville inte skaka hand

Händelsen inträffade i augusti 2016 när 20-åriga Fardous El-Sakka bokades som lärarvikarie av Kunskapsskolan i Helsingborg. Hon avböjde då att ta ett par manliga kollegor i hand, som räckte fram den för att hälsa.

Fardous El-Sakka, som inte tar främmande män i handen med hänvisning till att det strider mot hennes muslimska tro, avfärdade handslaget genom att lägga sin hand på hjärtat och buga lätt.

Enligt facket ledde händelsen till att rektorn kallade in henne till ett samtal. Där ska hon ha uppmanats, med hänvisning till att det inte är förenligt med skolans värdegrund och skollagen, att börja hälsa likadant på män och kvinnor – eller lämna skolan.

Unionen stämde därmed skolan till Arbetsdomstolen. Skolan i sin tur menar att ett sådant krav aldrig har ställts.

Ord står mot ord

Arbetsdomstolen konstaterar i domen att ord står mot ord i väsentliga delar i fallet. Enligt lärarvikarien blev hennes kommande inplanerade vikariat strukna efter detta, men skolan menar att hon slutade självmant. Ett krav som varit svårt för facket att bevisa.

Rätten lyfter i domen, att lika väl som att hon skulle ha lämnat mötet för att hon fått krav på att skaka hand med manliga kollegor, också kunnat ha lämnat för att hon uppfattade situationen som pressad.

Det är första gången handskakning, rörande förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare, prövas i högsta instans för arbetsrättsliga tvister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer