Handeln vill ha ett ja till garage i Landborgen

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort parkeringsgarage i Landborgen minskar inte trafiken i centrum, det visar en ny utredning. Politikerna ska säga ja eller nej inom kort, men cityhandeln trycker på hårt om ett ja.

Parkeringsgaraget i Landborgen i Helsingborg fortsätter vara en het politisk fråga.

En ny undersökning visar att ett stort parkeringsgarage i Landborgen för 600 bilat inte påverkar trafiken i centrala Helsingborg. Antalet bilar på Drottninggatan och Järnvägsgatan skulle minska bara ytterst marginellt. Nu ska politikerna ta sig en funderare igen.

MP och S kan avgöra

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har möjlighet att avgöra frågan om att bygga mångmiljonsgaraget i Landborgen – eller inte. De två partierna sa först nej till planerna men gick med på att först vänta in den undersökning som nu är klar. Miljöpartiet kopplade frågan starkt till att få en minskad trafik i centrum.

Frågan är vad resultatet av undersökningen får för effekt. Helsingborgarna får vänta på beskedet från politikerna. Båda partierna kan avgöra hela frågan – men båda dröjer med sina ja eller nej.

Cityhandeln trycker på

Samtidigt lobbar Cityföreningen, handlarnas organisation, starkt för ett ja. I ett brev till stadsbyggnadsnämnden knyter de frågan om garaget i Landborgen till citys framtida utveckling.

”Det är en förutsättning för ett levande city, inte bara idag och i morgon utan även om 10-20 år, står det i brevet.”

SVT Nyheter har också pratat med helsingborgare om hur ett levande och tillgängligt city ska se ut. Och även de har olika åsikter. Någon vill ha färre bilar i stan, andra tycker att det är bra som det är idag. Några gillade tanken på ett garage i Landborgen, andra inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.