Han skildrar flykten över havet

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Mamoun Al Shayeb flydde från Syrien till Landskrona, och arbetar idag med ensamkommande barn. Deras berättelser har påverkat hans konst.

Konstnären Mamoun som är född och uppväxt i Syrien kom till Sverige för tre år sedan, och sedan han kom hit har hans konst förändrats. Den svenska naturen har till exempel inspirerat honom som konstnär.

– Sverige är ett mycket vackert land och naturen är underbar här, särskilt under hösten. Hösten har påverkat min konst . Här har jag sett höstens färger som jag bara såg bilder på när jag var i Syrien och det betyder mycket för mig som konstnär. Idag målar jag på ett helt annat sätt.

När Mamoun bodde i Syrien använde han oljefärger till sina målningar, men här har han nu provat något annat.

– Jag har lärt mig att måla med akrylfärger som jag aldrig gjort innan, det kalla klimatet i Sverige fick mig att testa något nytt som jag gillar nu, säger konstnären.

Skildrar flykten över havet

Mamoun bor i Landskrona tillsammans med sin familj och ett åttiotal målningar. Hans ateljé är en vrå i köket.

– Jag har inte råd att hyra en lokal så därför pratade jag med min fru om att ta en kvadratmeter av köket för att måla där och hon godkände det, vilket innebar en mycket bra deal, säger Mamoun och skrattar.

Han jobbar idag med ensamkommande barn i Malmö, och genom sin konst skildrar han deras minnen från flykten över havet.

– De hemska berättelser som man hör om flykten över havet har påverkat mig starkt, så jag målade många tavlor som handlade om barn och flykten över havet, säger Mamoun Al Shayeb.

Ett ovärderligt konstverk

Mamoun har en nyckel som han ärvt av sin pappa. Den går till ett hus som inte längre finns. Nyckeln hänger på en tavla som inte är till salu.

– Jag har en nyckel som min pappa gav mig och som han själv har fått av sin far. Det är nyckeln till vårt hus i Palestina. Jag vet att vårt hus inte finns längre där, men denna nyckel är symbolen till min rättighet att återvända till Palestina.

Hur mycket kostar tavlan med själva nyckeln?

– Dena tavlan är ovärderlig, Är det möjligt att sälja Mona Lisa? säger Mamoun Al Shayeb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.