Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du bland annat höra eleven på Västra Ramlösa i Helsingborg, Paulina Saldert, 13 år, om varför det är viktigt att utbilda sig till att bli en cyberagent. Foto: Teresia Loive/SVT

Här är barnen i Helsingborg som blir cyberagenter – lär äldre avslöja nätbedrägerier

Publicerad

Helsingborg är först i landet med att låta skolelever utbilda sig i datasäkerhet via ett nytt spel. SVT besökte de nya cyberagenterna på en av skolorna, Västra Ramlösa.

Hackshield är ett digitalt spel som lär barn nätsäkerhet med hjälp av ett dataspel som både innehåller olika situationer och frågor på temat. Det är också namnet på en stiftelse i Holland som arbetar med att sprida kunskap om säkerhet på nätet och som ligger bakom lanseringen av utbildningsspelet.

Barnen blir till sist cyberhjältar eller cyberagenter som lär sig känna igen och hantera hackers och olika former av försök till nätbedrägerier.

Helsingborg först ut

Spelet har lanserats i Sverige av stiftelsen Tryggare Sverige. Helsingborg är först ut i landet med att låta elever i några utvalda skolor testa.

– Det är väldigt roligt, säger Josef Ollinger, 12 år.

Och det har gått så bra att utbildningen nu sprids till alla skolor i kommunen som vill.

Ska lära äldre datasäkerhet

Dessutom är tanken att cyberagenterna ska lära sina äldre släktingar att navigera säkert på nätet och inte gå i fällan när nätbedragarna försöker lura dem.

– Jag ska lära alla i min familj, säger Paulina Saldert, 13 år.

Båda går på Västra Ramlösa skola, en av pilotskolorna.

Häng med oss dit i klippet ovan och se hur man blir cyberagent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.