Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Lisbeth Davidsson, enhetschef på socialförvaltningen, om hur skilsmässoverktyget kan användas i praktiken. Foto: SVT/Cecilia Hedlund

Här är digitala skilsmässohjälpen som sätter barnen främst

Publicerad

Nu kan par som går skilda vägar få digital hjälp på vägen. Syftet är att stärka samarbetet kring barnen – och ställa konflikterna åt sidan.

– Det är en stor utmaning när man är arg och ledsen, säger Lisbeth Davidsson, enhetschef vid familjerätten i Helsingborg.

Familjerätten i Helsingborg är först i landet med att införa det digitala självhjälpsverktyget SES (Samarbete efter separation), som utvecklats av forskare i Danmark.

Sedan starten i januari har 130 föräldrar i nordvästra Skåne använt programmet.

Tillgängligt dygnet runt

Verktyget är både gratis och anonymt. Användaren kan logga in på en surfplatta, en dator eller mobil – under dygnets alla timmar.

– Jag kanske vaknar på natten och känner en väldig ilska mot min partner – då kan jag öppna en modul som hjälper mig hantera mina känslor, säger Lisbeth Davidsson, enhetschef på familjerätten i Helsingborg.

Utgångspunkten är att barn far mindre illa vid separationer om föräldrar förstår hur de ska samarbeta.

– Om vi tidigt kan förbereda barn och föräldrar inför en kommande separation så sparar vi mycket lidande.

Familjerätten i Helsingborg samverkar med Båstad, Svalöv, Klippan, Åstorp och Örkelljunga, vilket innebär att invånare i alla dessa nordvästskånska kommuner har tillgång till verktyget.

Goda forskningsresultat

Erfarenheterna har hittills varit positiva bland de skånska användarna.

– Än så länge har vi enbart mött positiva reaktioner.

Programmet har utvecklats och utvärderats i Danmark. Alla danska par som har barn och separerar erbjuds verktyget.

– Danskarnas resultat har visat att föräldrar som använt det har mycket lägre siffror när det gäller ångest, stress, depression och sjukfrånvaro från jobbet, säger Lisbeth Davidsson.

Stöd till barnen

Med start i april kommer verktyget även att erbjudas på arabiska och engelska. Under 2022 väntas familjerätten även kunna erbjuda en modul som enbart riktar sig till barnen.

Nu har verktyget även fått viss nationell uppmärksamhet. I torsdags förra veckan fick familjerätten i Helsingborg ta emot ett pris – familjerättspriset 2021 – för den digitala satsningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer