Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är väldigt viktigt att de som bor här passar i hop. Därför kommer vi intervjua de som vill bo här för att matcha ihop dem”, säger Christine Delander, projektchef på Helsingborgshem. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Här är nya boendet där hyresgästerna slipper städa och bära hem toapapper

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgshem ska ta boendetrenden co-living till det nya stadskvarteret på Drottninghög. Det är ett slags kollektivboende där hyresgästerna delar alltifrån ytor till matvaror och städtjänster.

Konceptet påminner i stort om ett traditionellt kollektivboende. Hyresgästerna har varsitt rum med tillgång till större gemensamma ytor.

Men det speciella med co-living är att det även kopplas till en rad servicetjänster såsom wifi, städning och vissa inköp.

– Helsingborgshem möblerar de gemensamma ytorna, och i vårt boende ingår även basvaror, kaffe och toapapper. Det ska vara ett hållbart och enkelt boende, säger Christine Delander Eksten, projektchef på Helsingborgshem.

12 ensamhushåll under samma tak

Det kommunala fastighetsbolaget är mitt uppe i ett stort stadsomvandlingsprojekt på Drottninghög.

I ett av de nya punkthusen utmed Regementsvägen kommer fastighetsbolaget att avdela de översta två våningsplanen för det nya co-livingboendet.

De 12 hyresgästerna – bara ensamhushåll – får varsitt sovrum på mellan 10 och 14 kvadratmeter och delar utöver det på 200 kvadratmeter gemensamma ytor.

Hyresgäster matchas ihop

Den som vill bo här ska inte gå via den vanliga kommunala bostadskön.

– Det är väldigt viktigt att de som bor här passar ihop. Därför kommer vi intervjua de som vill bo här för att matcha ihop dem.

Ni har fått mycket uppmärksamhet för ert sällskapsboende (Sällbo) där hyresgäster förbinder sig att umgås med varandra. Är det anledningen till att ni vågar satsa på detta?

– Vi ser att det finns potential. Men Sällbo var mer riktat mot integration, detta kan ju absolut också leda till ökad integration men det är inte det stora syftet, säger Christine Delander Eksten.

– Snarare vill vi skapa ett annat alternativ till boende.

Huset väntas stå färdigbyggt under hösten 2022. Inflyttning sker i november-december samma år. Hyrorna är ännu inte bestämda.

Utmed Regementsvägen bygger Helsingborgshem 188 nya hyreslägenheter, varav 12 lägenheter enligt co-livingkonceptet. Sex lokaler kommer att finnas i bottenplan, tänkta för exempelvis restauranger.

Därtill byggs tio radhus som ska säljas som äganderätter. Byggstarten började 2020 och inflyttning väntas sker under 2022 och 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer