Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nästan alla som går ut yrkeshögskoleutbildningen inom kylteknik får jobb direkt – Martin Rosengren är klar med utbildningen inom kort. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

Martin sadlade om under pandemin – satsade på kylteknik

Publicerad

Nio av tio elever på yrkeshögskolan i nordvästra Skåne får jobb efter utbildningen. Och nu utökas programmen – det blev ja till ytterligare fyra utbildningar.

Martin Rosengren och Patrik Ekström övar på sitt examensarbete i kylteknik.

De ingår i den skara elever som får jobb så fort utbildningen är klar – 900 av 1 000 elever kan i princip gå direkt från föreläsningssalen på Yrkeshögskolan till en arbetsplats.

– Jag har fått ett jobb, det blev klart förra veckan, säger Patrik Ekström.

Han jobbade tidigare inom restaurangbranschen men på grund av pandemin fick han tänka om.

I videon ovan träffar du de två högskoleleverna.

Samarbete med näringslivet

Yrkeshögskolan i nordvästra Skåne samarbetar med näringslivet kring de omkring 40 utbildningar som eleverna kan välja mellan inom 13 yrkesområden.

– Det är i princip arbetslivet som bestämmer. Vi startar helt enkelt inga utbildningar om det inte finns ett behov på arbetsmarknaden, säger Jessica Skantze, projektledare i Helsingborgs stad.

Och suget efter eleverna på Yrkeshögskolan är starkt.

Bra jobbchanser direkt efter utbildningen

– Ungefär hälften av våra elever får ett jobberbjudande innan de ens är färdiga med sin utbildning, ofta i samband med den praktik som ingår i alla program, säger Jessica Skantze.

Nu har Nordvästskåne fått klartecken för ytterliga utbildningar inom yrkeshögskolan. Det handlar bland annat om utbildning till projektledare inom installationsbranschen som till hösten startar i Landskrona och till specialistundersköterska inom området äldres hälsa i Höganäs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.