Här möter Rasmus Olofsson vargen på väg till jobbet under måndagsmorgonen. Foto: Rasmus Olofsson

Här är vargen som rör sig i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

När Rasmus Olofsson var på väg till jobbet vid sjutiden på måndagsmorgonen fick han syn på en varg och tog snabbt upp mobilen för att filma.

– Kul att få se en varg frilevande, säger han.

Länsstyrelsens viltexpert tror att det handlar om samma varg som under den senaste tiden observerats runt om i Skåne.

I mitten av mars började Länsstyrelsen att få in observationer av en varg i norra Skåne. Den första i Hyngarp, sedan i Tyringe.

Fredagen 20 mars fick Länsstyrelsen bilder och film som visade att vargen befann sig i området kring Höör – sedan syntes den runt Stehag, Landskrona och Svalöv. I går filmade Rasmus Olofsson och Mikael Sandström vargen mellan Perstorp och Färingtofta.

Tom Espgård, viltexpert på Länsstyrelsen Skåne, säger att det är ganska säkert att det handlar om en och samma varg.

– I ett sådant här län där det är tätbefolkat och många är ute och rör sig så kommer det alltid film och bilder så att vi kan bekräfta att det är en varg. På pälsen och kroppen kan man se att det handlar om en ung varg, säger han.

En varg kan gå upp till sex mil per dygn. Därför kan det göras observationer ganska långt från varandra som ändå handlar om samma djur.

Uppmaningen: Spana efter vargbajs

Tom Espgård vet inte varifrån vargen har kommit vandrande.

– Det får vi avvakta med tills vi har vargspillning som man kan ta DNA på, säger han och uppmanar skåningarna att hålla ögonen öppna efter vargbajs under skogspromenaderna:

– Det är ofta väldigt mörkt eftersom de äter kött och har väldigt stora korvar som luktar väldigt illa.

Den som gör ett sådant fynd kan ringa Länsstyrelsens rovdjurslinje och gärna ta en bild att skicka in för bedömning.

Inte farlig för människor

Den som ser vargen har ingen anledning att vara rädd, säger Tom Espgård.

– Man ska alltid ha respekt för vilda djur, det gäller oavsett om det handlar om en älg, en hjort eller en varg. Man ska ha respekt men behöver inte vara rädd, som människa. Det är en annan sak om man har djur – vargar äter ju får, säger han.

Länsstyrelsens uppmaning till den som har får är att stängsla för att vargen inte ska kunna ta sig in.

Det har inte inträffat några angrepp på tamdjur kopplat till den här vargen, och samma sak var det sist Skåne hade en varg som rörde sig inom länet: Snapphanen 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.